Έχεις εθιστεί στο φαγητό; Τι να κάνεις

Μικρές αλλαγές που θα σε βοηθήσουν

εθισμός στο φαγητό

Όλοι οι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις λιγούρες και για όλους μας είναι δύσκολο πολλές φορές να συγκρατηθούμε. Ωστόσο, η καραντίνα αποτελεί μια περίοδο που έχει εκτροχιάσει τη διατροφή πολλών ανθρώπων, ωθώντας τους στην υπερφαγία και το ανθυγιεινό τσιμπολόγημα. Όμως, παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας και είμαστε συνέχεια στο σπίτι, χρειάζεται οργάνωση στα γεύματά μας.

Πετρουλάκη: Με αυτές τις ασκήσεις θα αποκτήσεις καλλίγραμμα πόδια

Ο εθισμός στο φαγητό περιγράφει την κατάσταση όπου η ανάγκη για φαγητό γίνεται ψυχαναγκαστική ή ανεξέλεγκτη. Αυτή η καταναγκαστική συμπεριφορά μπορεί να είναι αντίδραση σε ένα συναίσθημα, όπως το άγχος, η θλίψη, ή ο θυμός. 

Τι είναι ο εθισμός στο φαγητό; Ο εθισμός στο φαγητό είναι όταν ένα άτομο εξαρτάται από ορισμένα είδη τροφίμων. Τα τρόφιμα αυτά, που συμβάλλουν στον εθισμό, είναι συνήθως ανθυγιεινά, όπως τα τσιπς, τα γλυκά, ή το λευκό ψωμί. Ο εθισμός στο φαγηγό, συνδέεται επίσης στενά με τις διατροφικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, η βουλιμία και άλλες. Μπορεί επίσης να επιφέρει αρνητικά συναισθήματα, όπως ντροπή, ενοχές, δυσφορία, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αλλά και να προκαλέσει φυσικές αντιδράσεις, όπως έντονο περιορισμό τροφής, καταναγκαστική άσκηση/γυμναστική και εμετό που αυτό προκαλείται από τον ασθενή.

Καίμε το περιττό λίπος σε είκοσι λεπτά, με 8 καταπληκτικές ασκήσεις!

Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, μπορούν να σε βοηθήσουν, και ίσως είναι καλά να αρχίσεις να τις εφαρμόζεις σπό σήμερα:

Αντικατάστησε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά με θρεπτικές τροφές
Απόφυγε την καφεΐνη
Μην ενδίδεις άμεσα στην… λαχτάρα για φαγητό. Δώσε χρόνο να υποχωρήσει. Δείξε εγκράτεια για 2-5 ημέρες με μόνο τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα
Πίνε άφθονο νερό
Να τρως πάντα στο τραπέζι. Να εστιάζεις στο φαγητό και να μασάς αργά
Προετοίμασε μια λίστα με υγιεινές τροφές πριν πας για ψώνια. Μείνε σε αυτή την λίστα!
Να μαγειρεύεις τα γεύματά σου στο σπίτι
Να ασκείσαι τακτικά
Να κοιμάσαι καλά
Προσπάθησε να μειώσεις το εργασιακό στρες και το κοινωνικό άγχος 

Οι θεραπείες που θεωρούνται αποτελεσματικές είναι:

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Στοχεύει στο να αλλάξει τον τρόπο και να δημιουργήσει νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης για τους παράγοντες που προκαλούν την εξάρτηση από τα τρόφιμα. Μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή σε μια ομάδα με άλλους.
Φάρμακα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.
Θεραπεία με επίκεντρο την λύση. Επικεντρώνεται στην εξεύρεση λύσεων για συγκεκριμένα θέματα στη ζωή ενός ατόμου. Προβλήματα δηλαδή που του προκαλούν άγχος και υπερκατανάλωση τροφής.
Θεραπεία τραύματος. Στοχεύει στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο τραύμα, που σχετίζεται, ή προκαλέσει εθισμό στα τρόφιμα.
Διατροφική συμβουλευτική και διατροφικός προγραμματισμός. Βοηθάει το άτομο να αναπτύξει μια υγιή προσέγγιση στις επιλογές τροφίμων.

Επιμέλεια: MylifeTeam

Πηγή:mylife.com.cy 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top