Τουρκία: παρουσίαση της «Πόλης των Θαυμάτων»

Ελληνοτουρκική συνεργασία στο σινεμά

Hταινία «Η πόλη των θαυμάτων» της Φωτεινής Σισκοπούλου, παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική ταινία γυρίζεται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.


Σύμφωνα με τον δημοφιλή συγγραφέα Πέτρο Μαρκάρη: «Η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο σινεμά, είναι ίσως η πιο προχωρημένη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο λαών, γιατί βασίστηκε στην πρωτοβουλία των ανθρώπων του κινηματογράφου και όχι στην πρωτοβουλία των πολιτικών».


Ο Πέτρος Μαρκάρης που συνεργάστηκε και στη διαμόρφωση του σεναρίου, τόνισε ότι πρόκειται για μια ταινία πάνω στη μνήμη των Ρωμιών της Πόλης, πάνω στο τι θέλουν να θυμούνται και στο τι θέλουν να ξεχάσουν.


Η Φωτεινή Σισκοπούλου δήλωσε : «Μία ξαφνική επιθυμία ανακάλυψης της μυθικής Πόλης των Ρωμιών και τωρινής Ισταμπούλ και η περιέργεια για τους Τούρκους γείτονές μας έγιναν αφορμή για κάτι σαν προσωπική κατάθεση με τη μορφή κινηματογραφικής συμπαραγωγής», και πρόσθεσε πως ό,τι δεν μπορεί να καταφέρει η πολιτική, το καταφέρνει ο πολιτισμός: «Δεν πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο λαών είναι άλυτα. Ας επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, μέσα από κοινές δράσεις συνεργασίας, να τους γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν καλύτερα, ως άτομα, που μοιραζόμαστε την ίδια τύχη, το ίδιο φως».


Στην παρουσίαση της παραγωγής συμμετείχε και ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας, ενώ συμπαραγωγοί της ταινίας είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ ΑΕ) και η Φωτεινή Σισκοπούλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top