Διεθνής Ημέρα Μουσείου: Ποια θα είναι ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο

Τα Μουσεία διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα και σπουδαίες δράσεις

Διεθνής Ημέρα Μουσείου: Ποια Συμμετέχουν Με Ελεύθερη Είσοδο

Στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείου η είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας και πολλά Μουσεία της χώρας διοργανώνουν δράσεις, όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις, ενώ έχουν και για εκείνη τη μέρα, ελεύθερη είσοδο.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», θέμα που επιλέχθηκε από το ICOM που επιθυμεί -σύμφωνα και με την ανακοίνωσή του- να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Ποια όμως Μουσεία θα γιορτάσουν αυτή τη μέρα με ελεύθερη είσοδο στους επισκέπτες; 

Η Αθήνα στις κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για τα Mουσεία Επιστήμης  

Μουσεία Κυκλαδικής Τέχνης 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, δωρεάν είσοδο στις μόνιμες εκθέσεις και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους. 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στις 18 Μαΐου στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις μόνιμες εκθέσεις και τις προτεινόμενες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Ειδικότερα, το Σάββατο 18 Μαΐου το Μουσείο, τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00.

O τίτλος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Moυσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», ένα θέμα άμεσα συνδεδεμένο με το όραμα και τους στόχους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. To αναλυτικό πρόγραμμα του Μουσείου για τις 18 Μαΐου είναι το εξής:

10:00-17:00 Προβολή της ταινίας «Etel Adnan. Εξόριστες λέξεις» σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την προβολή της ταινίας «Etel Adnan. Εξόριστες λέξεις» στο πλαίσιο της Ημέρας Μουσείων.

Η ταινία ανασυνθέτει μέσα από μια σειρά εικαστικών θραυσμάτων, μια πληθώρα γλωσσών, λαών και των ταυτοτήτων τους, το μοναδικό πορτρέτο της ποιήτριας και ζωγράφου Etel Adnan. Η ταινία βασίζεται στην αλληλογραφία της Adnan με τον καθηγητή Ιστορίας Fawwaz Traboulsi και σε αποσπάσματα των συνομιλιών της με τη Βουβούλα Σκούρα, όπως καταγράφηκαν στο Παρίσι και τη Σκόπελο. Η Etel Adnan έχει ζήσει και βιώσει τα δεινά του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παγιδευμένη ανάμεσα στους δύο κόσμους, προσπαθεί να κατανοήσει τις διαφορές τους και είναι σε θέση να τις συνθέσει κάτω από το βαθιά ανθρωπιστικό βλέμμα της.

Διάρκεια: 55 λεπτά

Συντελεστής: Tαινιοθήκη της Ελλάδος

Xώρος: Educational lab 10:00-17:00

Ταινίες μικρού μήκους για παιδιά ηλικίας 6+ σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας δημιουργεί για τους μικρούς μας θεατές έναν φανταστικό κόσμο ανακάλυψης και διασκέδασης με αξιολάτρευτους χαρακτήρες, μαγικές περιπέτειες, μουσική και τραγούδι.

Από τον Αυτοκινητόσαυρο και τoν Μπαζ, ένα ρομπότ μέλισσα που προκαλεί συνεχώς προβλήματα στην κυψέλη εκνευρίζοντας τον μελισσοκόμο, ως το ασυνήθιστο Αγόρι της Βροχής που κάνει ένα μεγάλο λάθος και τραυματίζει τον Ήλιο, οι πιο απολαυστικοί ήρωες είναι εδώ για να συντροφεύσουν τα παιδιά σε ταξίδια διαστημικά αλλά και περιβαλλοντικά, προωθώντας την αντίληψη για έναν βιώσιμο κόσμο γεμάτο ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Συντελεστής: Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Xώρος: Αίθουσες πτέρυγας Νεοφύτου Δούκα

10:00-16:00 «Το Mουσείο σας ρωτάει...» δράση με τη συμμετοχή του κοινού

Το Μουσείο σας ρωτάει! Ελάτε να απαντήσετε και να δημιουργήσουμε τον «κόσμο του μουσείου» μαζί!

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλεί τους επισκέπτες σε μια διαδραστική δράση σε μορφή διαλόγου όπου μικροί και μεγάλοι θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε ερωτήσεις διατυπωμένες από το προσωπικό του Μουσείου, για το Μουσείο!

Οι επισκέπτες, αφού ανακαλύψουν τις ερωτήσεις, με φαντασία και κριτική σκέψη, θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις και ερμηνείες με τη δική τους ματιά, για τον «κόσμο του μουσείου», πώς είναι σήμερα και τι θα επιθυμούσαν να αλλάξει.
Συντελεστής: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου & Foyer Νεοφύτου Δούκα

12:00-12:30 Αφήγηση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Ομιλητής: Γιάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στην Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου, ο Γιάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα «συνομιλήσει» με τα εκθέματα παρουσιάζοντάς τα με εύληπτο τρόπο στο σήμερα.

Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα.

Xώρος: 1ος Όροφος Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης 12:30 & 13:30 Χορωδία ιμCHOR

Η Χορωδία ιμCHOR, σε δυο εμφανίσεις, θα ταξιδέψει τους επισκέπτες, με τα τραγούδια της, στη θάλασσα του Αιγαίου και τις παραδόσεις των νησιών που παραμένουν αναλλοίωτες ως τις μέρες μας.

Συντελεστής: Χορωδία ιμCHOR

Στους χώρους του Μουσείου 13:30-14:30 & 14:30-15:30

Ξενάγηση στην έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με τυφλότητα & ευαισθητοποίηση κοινού

Κατά τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η απτική προθήκη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα είναι διαθέσιμη μέσα στην έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με προβλήματα όρασης και τους συνοδούς τους. Η ξενάγηση απευθύνεται επίσης και σε όσους επισκέπτες και επισκέπτριες του μουσείου επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία της εξερεύνησης της έκθεσης Κυκλαδικής Τέχνης μέσω του συνόλου των αισθήσεών τους και να διερευνήσουν τον χώρο της αναπηρίας και τα εμπόδια που βιώνει ένα άτομο με αναπηρίες τόσο στην καθημερινότητά του όσο και κατά την συμμετοχή του σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η απτική προθήκη είναι μέρος του σταθερού προγράμματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο σε «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο τις αρχές της συμπερίληψης. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική και ακουστική βλάβη) να έχουν πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης. Η θεματική διαδρομή του προγράμματος περιλαμβάνει μια κινητή απτική προθήκη με αντίγραφα εκθεμάτων, ηχητική ξενάγηση, κείμενα σε γραφή braille και μεγαλογράμματη γραφή καθώς και απτικούς χάρτες.

Το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» υλοποιείται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Συντελεστής: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Xώρος: 1ος Όροφος, Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης 14:00-14:30

Αφήγηση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Ομιλήτρια: Κλεοπάτρα Καθάριου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στην Έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Μουσείου, η Κλεοπάτρα Καθάριου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα φωτίσει με τη δική της ματιά τα αγγεία της κλασικής εποχής του Μουσείου.
Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα.

Xώρος: 2ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης 16:00-16:30

Αφήγηση για τον αρχαίο κυπριακό πολιτισμό

Ομιλητής: Γιώργος Μπουρογιάννης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στην Έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Θάνου Ν. Ζιντίλη του Μουσείου, ο Γιώργος Μπουρογιάννης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα περιηγηθεί με τη δική του ματιά στον νησιωτικό πολιτισμό που ένωσε στην τέχνη του το Αιγαίο, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή.

 

Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα.

Xώρος: 3ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης 16:00-16:30 «Ισότητα»

Χορογραφία με τη συμμετοχή παιδιών με θέμα την ελεύθερη έκφραση και τη δικαιοσύνη στην εκπαίδευση, από την Κορίνα Κοτσίρη και την ομάδα Synthesis 748.

 

Η «Ισότητα» είναι μια χορογραφία με τη συμμετοχή παιδιών με θέμα την ελεύθερη έκφραση και τη δικαιοσύνη στην εκπαίδευση από την Κορίνα Κοτσίρη και την ομάδα Synthesis 748.

Πρόκειται για μια χορογραφική performance από ένα σύνολο παιδιών του οργανισμού «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού». Η performance γίνεται με τη χρήση της ουδέτερης μάσκας σε διάφορα σημεία του σώματος, λέξεις και μουσική.

Συντελεστές: Κορίνα Κοτσίρη και ομάδα Synthesis 748

Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: 4 ημέρες γιορτή με δωρεάν δράσεις για όλους

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17/05) και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/05), με δωρεάν δράσεις και ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός κι εκτός Μουσείου, από την Πέμπτη 16 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ομαδικές ξεναγήσεις στους πλήρως ανακαινισμένους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, εργαστήρια STEM και θεατρικές παραστάσεις.

Εμπνευσμένα από το φετινό μήνυμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», τα προγράμματα του Μουσείου έχουν στόχο την προώθηση της αντίληψης για έναν κόσμο βιώσιμο χωρίς αποκλεισμούς, όπου εκπαίδευση και έρευνα συνδέονται με την ψυχαγωγία, την προσωπική έκφραση και τη συνδημιουργία.

Στη νέα εκπαιδευτική αίθουσα του 2ου ορόφου, το Μουσείο θα φιλοξενήσει STEM εργαστήρια Ρομποτικής και Μηχανικής. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν ταξιδεύοντας στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών, από την αρχαιότητα έως το σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.

Για ακόμη μια χρονιά, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ θα επισκεφθεί το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας και τα Παιδικά Χωριά SOS για να φέρει τα παιδιά, μέσα από ομαδικά παιχνίδια, κοντά στον κόσμο του μουσείου και να τους συστήσει τους τρόπους επικοινωνίας της αρχαιότητας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δωρεάν μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών είναι διαθέσιμο

Το πρόγραμμα του Μουσείου. Για online κρατήσεις στα προγράμματα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου εδώ.

Το Μουσείο της Ακρόπολης 

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με τις εξής δράσεις:

Το Σάββατο 18 Μαΐου, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα (τηλεφωνικές κρατήσεις 210 9000915).

Όπως κάθε Σάββατο τις πρωινές ώρες, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

Ώρες: 12:30 π.μ. ελληνικά & 10:30 π.μ. αγγλικά

Κρατήσεις: https://events.theacropolismuseum.gr/

Κυριακή 19 Μαΐου

Την Κυριακή 19 Μαΐου, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια περιπέτεια μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους με τίτλο «Ένα μυστήριο... ζητά τη λύση του». Οι μικροί φίλοι του Μουσείου αναλαμβάνουν τον ρόλο ντετέκτιβ και με τη βοήθεια των κηδεμόνων τους και των αρχαιολόγων του Μουσείου αναζητούν τη λύση ενός φανταστικού μυστηρίου που θα σώσει τη γιορτή των Παναθηναίων. Η μάθηση υφαίνεται μέσα από το παιχνίδι, τα Παναθήναια και ο μύθος της Γιγαντομαχίας ‘ζωντανεύουν' ξεδιπλώνοντας όλες τις διαστάσεις τους και τους συμβολισμούς τους και το Μουσείο γίνεται χώρος ψυχαγωγίας.

Ώρες: 10 π.μ. και 1 μ.μ. Διάρκεια: 90 λεπτά.

Κόστος: Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ημέρας για τους ενηλίκους και μηδενικού εισιτηρίου για τα παιδιά.

Εγγραφή: Μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο events.theacropolismuseum.gr

Οδηγίες συμμετοχής: Συνιστάται εγγραφή στο πρόγραμμα πριν την αγορά εισιτηρίου. Ομαδικές εγγραφές (άνω των 10 ατόμων) δεν γίνονται. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση.

Επιγραφικό Μουσείο 

Το Επιγραφικό Μουσείο, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα και στο πλαίσιο αυτό το Επιγραφικό Μουσείο σε συνεργασία με το This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις:

«Ιστορίες Γραφής: Άνθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί, λατρείες, οικονομία» - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.

Ώρα : 10:00 – 12:00

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών με τις αρχαίες ελληνικές επιγραφές μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες. Θα παρουσιαστεί από αρχαιολόγους του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών. Αριθμός συμμετεχόντων έως 25 άτομα. «Από τα γράμματα στην ιστορία» - Ξενάγηση σε επιλεγμένες επιγραφές του Επιγραφικού Μουσείου

Ώρα: 10:00 – 12:00

Η ξενάγηση θα επικεντρωθεί σε επιλεγμένες επιγραφές και θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγους του Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης Επιγραφών.

Απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 15 ετών. Αριθμός συμμετεχόντων έως 30 άτομα.

Εργαστήρι χαρακτικής Ώρα: 12:00-14:00

Το εργαστήρι, το οποίο περιλαμβάνει επίδειξη τρόπων χάραξης σε μάρμαρο και δοκιμαστική εφαρμογή από τους συμμετέχοντες, θα διεξαχθεί από τους συντηρητές αρχαιοτήτων του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Απευθύνεται σε ενήλικες και θα διεξαχθεί σε δύο ομάδες που θα αποτελούνται από 12 συμμετέχοντες η καθεμία. Για τις τρεις δράσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα του Επιγραφικού Μουσείου 210 88 47 576 και 210 82 32 950 (εσωτ: 202, 209 και 211) και ώρες 08:00 – 13:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσική εκδήλωση του επταμελούς σχήματος εγχόρδων De Profundis Ensemble

Ώρα: 20:30 – 21:30
Φιλοξενείται στον εσωτερικό κήπο (αίθριο) του Επιγραφικού Μουσείου με έργα κλασικής μουσικής (Vivaldi, Purcell, Rameau, Marais κ.ά.).
Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα 100 άτομα.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top