Φιλμ για την Μονή Δαφνίου βρέθηκε 58 χρόνια μετά

«Ζωντανεύει» ξανά στις 15 Ιανουαρίου

Ύστερα από 58 χρόνια ήρθε στο φως η πρώτη ελληνική και πολυβραβευµένη ταινία για τη Μονή Δαφνίου, του βυζαντ��νού μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας που έχει υιοθετήσει η UNESCO.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», η ταινία «Δαφνί» γυρίστηκε το 1951 από τον Άγγελο Προκοπίου. Έχει διάρκεια 16 λεπτά, είναι -φυσικά- ασπρόμαυρη και αποτυπώνει την περιοχή Δαφνίου στις αρχές της δεκαετίας του '50, αλλά και αποκαλύπτει στοιχεία για την ελληνική κινηµατογραφική ιστορία.

Στην Αθήνα η ταινία προβλήθηκε στον κινηµατογράφο «Άστυ», ενώ απέσπασε δύο πρώτα βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης το 1952.

Καθοριστικό ρόλο για την ανεύρεση έπαιξε ο αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θεόδωρος Αδαµόπουλος, ο οποίος αναζήτησε επί χρόνια την ται��ία στη Γερµανία και τελικά κατάφερε να την εντοπίσει στα αρχεία της Ταινιοθήκης του Μονάχου.

Έπειτα από περίπου έξι δεκαετίες, η ταινία επαναπατρίζεται από το Μόναχο για να προβληθεί στις 15 Ιανουαρίου, στις 18:30, στον πύργο Παλατάκι, στο Χαϊδάρι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top