Η Φένια Παπαδόδημα μιλάει στο star.gr για την μουσική παράσταση «Έξοδος»

Mία μουσική παράσταση που συνομιλεί με την ψηφιακή ζωγραφική του Γ. Κόρδη

Η Φένια Παπαδόδημα γράφει μουσική και τραγούδια που συνομιλούν με τους ψηφιακούς πίνακες που δημιουργούνται μπροστά στα μάτια του θεατή σε μία μεγάλη οθόνη.

Η Φένια Παπαδόδημα μιλάει στο star.gr για την μουσική παράσταση «Έξοδος»

Τα κείμενα της παράστασης, αποσπάσματα από το οδοιπορικό του Γιώργου Σεφέρη «Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας», γράμματα από την αλληλογραφία του με τον Ζήσιμο Λορετζάτο 1948-1968, αναφορές στο ημερολόγιο της Σόφης Μανουσάκη Αναστασιάδη «Μνήμες Καππαδοκίας», καθώς και αληθινές μαρτυρίες προσφύγων από την έκδοση «Έξοδος» του Κέντρου Μικρασιατικών σπουδών, αποτελούν ένα ενιαίο σώμα που αναπτύσσεται μουσικά.   Οι πίνακες του Γιώργου Κορδη αναπαριστούν επεισόδια από την πορεία μίας πομπής προσφύγων. Εκεί καταγράφεται η σταδιακή απώλεια των ανθρώπινων δεσμών και σχέσεων,  που καταντά απώλεια μνήμης, ταυτότητας, προσώπου.

Η Φένια Παπαδόδημα μιλάει στο star.gr για την μουσική παράσταση «Έξοδος»

Αυτή την «απώλεια προσώπου» εκφράζει μέσα από την δική του αγωνία ο Γ. Σεφέρης. Ο «εγκλεισμός» του ως διπλωματικός ακόλουθος στην Άγκυρα από το 1948 καθώς και η απώλεια του αδερφού του, τον κάνουν να ταξιδεύει ξανά και ξανά, όχι σαν τουρίστας αλλά σαν «προσκυνητής»  γύρω από την γενέτειρα του, την Καππαδοκία. Στο οδοιπορικό του αλλά και στα γράμματα του προς τον Λορετζάτο, καταγράφει σκέψεις , συναισθήματα και «πικρά επιμύθια» που αφορούν τόσο στο «διαχρονικό αδιέξοδο» της ελληνικής ιστορίας έτσι όπως αντικατοπτρίζεται στα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής, όσο και στο δικό του εσώτερο, προσωπικό αδιέξοδο.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς ταυτίζεται ενίοτε με το πρόσωπο του Σεφέρη, διαβάζοντας επί σκηνής τα γράμματα, τα ημερολόγια, τα ποιήματα του. Η απώλεια «μιας προσωπικής μνήμης του τόπου», το εσωτερικό αδιέξοδο που δημιουργούν οι «διαρκείς μετοικεσίες», η αβεβαιότητα μιας εποχής που θυμίζει πολύ την σύγχρονη πραγματικότητα, όπου όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε χάσει «το ακίνητο σημείο» μέσα στη βουή του κόσμου- όλα αυτά συνθέτουν την «σιωπηλή κραυγή» του Σεφέρη που διαπερνά  τους αιώνες της  ελληνικής ιστορίας. Ένα σύνολο κορυφαίων μουσικών επί σκηνής οδηγούν μουσικά την  αφήγηση του παράδοξου αυτού ταξιδιού. Η μουσική είναι της Φένιας Παπαδόδημα, συνθέσεις οργανικές αλλά και μελοποιήσεις στίχων δικών της και ποίησης του Σεφέρη. Με τη φωνή της ταξιδεύει από την υμνωδία, στο τραγούδι, στον αυτοσχεδιασμό, στον λόγο. Μαζί της στο τραγούδι και στην ερμηνεία κειμένων, η Ελένη Ποζατζίδου.

Η Φένια Παπαδόδημα μιλάει στο star.gr για την μουσική παράσταση «Έξοδος»

«Το ταξίδι του Σεφέρη στην Καππαδοκία θα σημάνει την αναζήτηση μιας πατρίδας βαθύτερης στον τόπο και στον χρόνο…Εκεί όπου το μικρό και το λησμονημένο μπορεί να έχει την ίδια σημασία με τ’ απαρασάλευτα μνημεία της τέχνης».

Η παράσταση είναι μία μαρτυρία που γεφυρώνει το 1922 με το 2022, τους ανέστιους πρόσφυγες της καταστροφής με τους «ανέστιους» κατοίκους της σύγχρονης πόλης. Από το πρόσωπο στην απώλεια του προσώπου. Η «ΕΞΟΔΟΣ» παρουσιάστηκε στις 30 & 31 Αυγούστου στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.  

Η Φένια Παπαδόδημα μιλώντας στο star.gr και τον Βαγγέλη Καράλη για την παράσταση αναφέρει: 
«Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που βασίζεται στα κείμενα του Σεφέρη. Είναι μια παράγωγη που ξεκίνησε στα πλαίσια «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Σαν θέμα είναι το προσφυγικό αλλά με έναν τρόπο πιο προσωπικό και πιο ιδιαίτερο, δηλαδή από το 1922 στο σήμερα. Με απλά λόγια ακόμη και τώρα που μπορεί να μην βιώνουμε την προσφυγιά, είμαστε εξόριστοι και εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια μας την ζωή.»  

Η Φένια Παπαδόδημα μιλάει στο star.gr για την μουσική παράσταση «Έξοδος»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 
Φένια Παπαδόδημα: Πρωτότυπη μουσική/ Σκηνοθεσία- Ερμηνεία- Φωνή
Γιώργος Κόρδης: Ψηφιακή ζωγραφική
Γεράσιμος Γεννατάς: Ερμηνεία
Ελένη Ποζατζίδου: Eρμηνεία- φωνή
Θωμάς Μελετέας: Ούτι 
Γωγώ Ξαγαρά: Άρπα
Ήβη Παπαθανασίου: Τσέλο
Γιώργος Παλαμιώτης: Ηχητικά τοπία – Ενορχήστρωση
Φένια Παπαδόδημα: Επιλογή κειμένων – Δραματουργία
Καλλιόπη Σωτηρίου: Βοηθός σκηνοθέτη
Στέβη Κουτσοθανάση: Φωτισμοί 
Κώστας Φούντας: Video 
Ελένη Κουρή: φωτογραφία
Χρύσα Ματσαγκάνη: Επικοινωνία  

Πληροφορίες Παράστασης 
Παραστάσεις:  Κάθε Δευτέρα και Τρίτη: 5/6, 12/13,19/20, 26/27 Δεκεμβρίου 
Έναρξη:  9.00 μμ
Διάρκεια παράστασης:  75 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15€
Μειωμένο/Ανέργων: 12€
Ατέλειες: 5€
 
Προπώληση εισιτηρίων: 
- Online: https://www.ticketservices.gr/event/exodos-1922-2022/
- Τηλεφωνικά: 2107234567
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Θέατρο ΕΛΕΡ
Φρυνίχου 10, Αθήνα 
Τηλ. 21 1735 3928

Δηλώσεις: Βαγγέλης Καράλης
Kάμερα – Μοντάζ: Αmber Doku

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top