Ο ήλιος... εχθρός της τέχνης!

Το φως καταστρέφει τους πίνακες του Βαν Γκογκ

Ο ήλιος... εχθρός της τέχνης!

Μπορεί ο ήλιος να κάνει καλό στο μαύρισμα δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και όσον αφορά τα έργα τέχνης.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες μια πολύπλοκη χημική αντίδραση, που ξεκινά από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, ευθύνεται για την χρωματική αλλοίωση μερικών από τους πίνακες του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ, στους οποίους τα φωτεινά κίτρινα γίνονται σιγά-σιγά κα��έ.

Η ανακάλυψη, έγινε από μια ομάδα Ιταλών, Ολλανδών, Βέλγων και Γάλλων επιστημόνων, με επικεφαλής τον Κόεν Γιάνσενς του πανεπιστημίου της Αντβέρπης στο Βέλγιο και αποτελεί το πρώτο βήμα για να σταματήσει η αργή και ύπουλη φθορά των έργων του μεγάλου Ολλανδού καλλιτέχνη. Οι ερευνητές εντόπισαν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους, κυρίως ισχυρές ακτίνες-Χ, 100 φορές πιο λεπτές από μια ανθρώπινη τρίχα, οι οποίες δημιουργούνται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Σύγχρονου, στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

Το ηλιακό φως αν και διεισδύει μόνο σε βάθος ελάχιστων μικρομέτρων στο χρώμα του πίνακα, παρόλα αυτά πυροδοτεί μια χημική αντίδραση, που μετατρέπει το κίτρινο χρώμα σε καφέ. Η αντίδραση συμβαίνει στο τρομερά λεπτό στρώμα, όπου το χρώμα συναντά το βερνίκι.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους με την ελπίδα να «φρενάρουν» τη ζημιά και αν είναι δυνατό να την αναστρέψουν, και παράλληλα, τα πρωτοποριακά πειράματά τους, θα αποτελέσουν οδηγό για την κατανόηση μας όσον αφορά τη γήρανση των χρωμάτων και τον τρόπο διατήρησης τους για τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top