Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Στην Κική Δημουλά το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας

Με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010 τίμησε σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έξι Έλληνες λογοτέχνες και δύο από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά.


Μεταξύ των βραβευθέντων (και μάλιστα με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της) ήταν και η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά.


«Θα πω το αυτονόητο. Με τιμά βαθύτατα το μέγεθος αυτού του βραβείου, που μου έχει απονεμηθεί, και ως έννοια, αλλά και σαν απόδειξη της εκτίμησης των μελών της επιτροπής, που ψήφισαν υπέρ αυτού. Τους ευχαριστώ θερμά, έκπληκτη και συγκινημένη» σημείωσε η ίδια στο πλαίσιο της βράβευσής της.


Αν και η προσφορά της στην ελληνική λογοτεχνία είναι τεράστιακαι η ίδια έχει κερδίσει εκτός από φανατικούς αναγνώστες και δεκάδες διακρίσεις, η Κική Δημουλά εξομολογήθηκε ότι δεν περίμενε αυτή τη διάκριση: «Δεν το περίμενα. Γενικά δεν περιμένω καμία βράβευση και δεν τη διεκδικώ χωρίς να λέω πως δεν μου αρέσει να βραβεύομαι».


Μαζί με την Κική Δημουλά βραβεύθηκαν η Βασιλική Ηλιοπούλου με το Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα της «Σμιθ», ο Παντελής Μπουκάλας με το Βραβείο Ποίησης για το έργο του «Ρήματα» και ο Παναγιώτης Κουσαθάνα με το Βραβείο Διηγήματος για το έργο του με τίτλο «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό». Με το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής, εξάλλου, διακρίθηκε ο Άγγελος Χανιώτης για το έργο του «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο» ενώ στην κατηγορία Χρονικό-Μαρτυρία νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Βέης με το βιβλίο «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις».


Το Βραβείο περιοδικού, τέλος, το μοιράστηκαν το «Δέντρο» και το «Διαβάζω».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top