Συνέντευξη star.gr: Ο «Παράδεισος κατ' οίκον» της Δελίνας Βασιλειάδη

Τα μηνύματα που απορρέουν από το νέο της θεατρικό έργο είναι πολλά

Δελίνα Βασιλειάδη

Η Δελίνα Βασιλειάδη είναι μια μοναδική καλλιτεχνική φύση.Είναι αφοσιωμένη ολοκληρωτικά στη ζωγραφική, το θέατρο και τη μεγάλη αγάπη της , τη συγγραφή. Παρουσιάζει στο star.gr το νέο της  θεατρικό έργο με τίτλο «Παράδεισος κατ' οίκον» που κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική και μας κάνει ν’ αναρωτηθούμε αν  μπορούν όλοι να ερμηνεύσουν την έννοια του χρόνου με τον ίδιο τρόπο. Αν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αντιμετωπίζονται όμοια από όλους τους ανθρώπους, ή μήπως ο καθένας δίνει άλλη βαρύτητα ανάλογα με τα γεγονότα που τα σημαδεύουν και τα συνοδεύουν; Έχουν όλοι την ίδια αίσθηση της ταχύτητας του χρόνου και της φθοράς που επιφέρει;

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Τα μηνύματα που απορρέουν από το νέο της θεατρικό έργο είναι πολλά και πολλαπλά. Ξεχώρισα ένα πολύ σημαντικό: «Ζήσε το τώρα, αλλά μην αφήνεις τις αναμνήσεις να χαθούν»…

Συνέντευξη Star.gr: To βιβλίο που απέσπασε το Booker του 2019

Η συγγραφέας, Δελίνα Βασιλειάδη

-Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε το θεατρικό έργο «Παράδεισος κατ’ οίκον»;

Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς τι με ενέπνευσε για να γράψω το έργο «Παράδεισος κατ’ οίκον», καθώς οτιδήποτε βλέπω, ακούω, νιώθω και ζω είναι τα ερεθίσματά μου για οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία, είτε πρόκειται για κείμενο είτε για πίνακα ζωγραφικής. Όλα αυτά τα υλικά ζυμώνονται μέσα μου και κάποια στιγμή εμφανίζονται στον καμβά ή στο χαρτί μου. Ωστόσο, η αρχική σκέψη, που τελικά οδήγησε στο έργο «Παράδεισος κατ’ οίκον», πέρα από τους μόνιμους προβληματισμούς μου πάνω σε θέματα και έννοιες όπως είναι ο χρόνος, η αγωνία της ανθρώπινης ψυχής και η συνειδητοποίηση της ανθρώπινης θνητότητας, ήταν να «τοποθετήσω» σε ένα γιορτινό και πολύ πλούσιο τραπέζι μερικούς ανθρώπους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους και να δω πού θα κατέληγε όλο αυτό. Μέσω της μελέτης, της σκέψης, της σκληρής δουλειάς, της αποδοχής κάποιων στοιχείων και της απόρριψης πολλών άλλων, γράφτηκε ο «Παράδεισος κατ’ οίκον», ένα έργο όπου πρωταγωνιστής είναι κυρίως ο χρόνος, ο χρόνος που κυλά αδιάκοπα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και μας παρασύρει κι εμάς μαζί του είτε το επιθυμούμε είτε όχι.

Το εξώφυλλο του βιβλίου της Δελίνας Βασιλειάδη

-Οι πρωταγωνιστές δεν συνομιλούν ουσιαστικά ο ένας με τον άλλο στο όνειρο της Μαρκέλλας, παρά κλείνεται ο καθένας στον μικρόκοσμό του και κρύβουν τη δυστυχία τους απολαμβάνοντας λιχουδιές. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας που είναι «εγκλωβισμένοι» σε μια τέτοια κατάσταση;

Στο έργο μου ο καθένας από τους ήρωες είναι εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμό του, δίχως να δείχνει ενδιαφέρον σχεδόν ποτέ να συνομιλήσει ή να επικοινωνήσει ειλικρινά με τους άλλους. Τις περισσότερες φορές οι ήρωες, παρά το ότι φαινομενικά συζητούν με τους υπόλοιπους, ουσιαστικά, μονολογούν, ενώ κάποιες άλλες μιλούν απλώς για να μιλούν. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν, εσφαλμένα βεβαίως, πως, όχι μόνο κρύβουν τη δυστυχία τους και το παρελθόν τους με όλα τα λάθη και τα προβλήματα, αλλά κρύβουν και τον πραγματικό τους εαυτό ξεγελώντας τους άλλους. Δυστυχώς, σήμερα πολλοί άνθρωποι είτε εγκλωβίζονται στον δικό τους κόσμο, λόγω έξωθεν συνθηκών ή από προσωπική επιλογή, είτε φορούν ένα προσωπείο θεωρώντας πως αυτό θα τους «προστατεύσει» από τους άλλους ή από το να πληγωθούν ίσως… Σε κάθε περίπτωση σημαντικό είναι να μπορούμε μεταξύ μας να επικοινωνήσουμε γνήσια, να είμαστε αυτοί που πραγματικά είμαστε, αλλά και να δρούμε πάντα με ειλικρίνεια και συνέπεια ως προς το ό,τι νιώθουμε, ό,τι πιστεύουμε και ό,τι επιθυμούμε να εκφράσουμε κάθε φορά.

Δώδεκα φιλοσοφικά αναγνώσματα που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

-Η Μαρκέλλα εντόπισε τα μηνύματα στο «προφητικό» όνειρο και κάνει ότι μπορεί για ν’ αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Μπορεί να τα καταφέρει; Μπορεί να «προλάβει» τα λάθη που πρόκειται να κάνουν οι δικοί της άνθρωποι;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είναι κάποιος πολύ συνειδητοποιημένος, αλλά και τόσο ειλικρινής και ανοιχτός με κάποιον άλλον, ώστε να έχει τη δύναμη και το θάρρος να του προτείνει εναλλακτικές σε θέματα που ο άλλος έχει ήδη αποφασίσει. Η Μαρκέλλα, επηρεασμένη από τα ερεθίσματα που λαμβάνει σε όλη τη διάρκεια του έργου, αρχίζει κάποια στιγμή να βλέπει, να αντιλαμβάνεται και κατά συνέπεια να αντιμετωπίζει τα πράγματα διαφορετικά, ωριμάζει, καταλαβαίνει και συνειδητοποιεί τα δικά της λάθη και ελαττώματα πρώτα και στη συνέχεια και των υπολοίπων. Με αυτή τη σκέψη επιδιώκει να αλλάξει καταρχάς η ίδια, προσπαθεί να γίνει η ίδια καλύτερη, ώστε μέσα από αυτήν την, ομολογουμένως, ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία, να μπορέσει να επηρεάσει προς το καλύτερο –κατά τα δικά της πιστεύω πάντα- και τον περίγυρό της. Το αν θα τα καταφέρει μένει να το δούμε ή, καλύτερα, να το διαβάσουμε.

-Ποιον χαρακτήρα ξεχωρίζετε στο νέο σας θεατρικό έργο;

Όλους τους ήρωές μου τους αγαπώ εξίσου. Από όλα τα έργα μου, όχι μόνο από τον «Παράδεισο». Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Όλοι είναι ιδιαίτεροι και μοναδικοί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

-Θεωρείτε ότι μπορεί κάποιος να ξεφύγει από το πεπρωμένο του;

Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη να δημιουργήσει σε κάποιο βαθμό το πεπρωμένο του και να καθορίσει τη ζωή του. Χρειάζεται φυσικά και λίγη –ή πολλή- τύχη. Ωστόσο, μέσω της επιμονής, της υπομονής και της σκληρής δουλειάς πιστεύω πως μπορεί να φτάσει ο καθένας μας εκεί όπου επιθυμεί.

-Ποιος είναι ο δικός σας παράδεισος;

Η οικογένειά μου.

-Τα βιβλία σας έχουν πολλές φορές βραβευτεί. Τι σημαίνουν αυτές οι διακρίσεις για εσάς και τι προκλήσεις γεννούν για τη συνέχεια;

Είναι αλήθεια πως τα κείμενά μου έχουν τιμηθεί τα τελευταία χρόνια με βραβεία από πολύ σπουδαίους οργανισμούς. Η κάθε διάκριση, μικρή ή μεγάλη, μου προκαλεί πάντα πολύ μεγάλη χαρά, αλλά παράλληλα μου δημιουργεί και έντονο το αίσθημα της ανησυχίας για το μέλλον. Η ευθύνη που αισθάνομαι είναι πολύ μεγάλη, επειδή εγώ η ίδια πρώτη απαιτώ από τον εαυτό μου να προχωρήσω ακόμη περισσότερο, να πάω ακόμη καλύτερα, να δουλέψω ακόμη πιο σκληρά. Ουσιαστικά, όπως πολύ σωστά το θέσατε στην ερώτησή σας, κάθε βραβείο ενός έργου μου αποτελεί μια πρόκληση για το επόμενο (έργο).

Δέκα διαμάντια της ισπανόφωνης λογοτεχνίας

-Η Κάπα Εκδοτική εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη μας με σπουδαία θεατρικά έργα από γνωστούς και λιγότερο γνωστούς, κλασικούς αλλά και νεότερους έως πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η προσπάθεια που κάνει στη σημερινή εποχή;

Δεν υπάρχει, πιστεύω, καμία απολύτως αμφισβήτηση ότι η προσπάθεια της Κάπα εκδοτικής στον χώρο των λογοτεχνικών εκδόσεων, αλλά κυρίως στον χώρο των θεατρικών εκδόσεων, είναι πάρα πολύ σπουδαία και εντελώς απαραίτητη. Η Κάπα εκδοτική και ο Θεόδωρος Κουλεδάκης φροντίζουν να παρουσιάζουν στο κοινό όχι μόνο έργα του κλασικού παγκόσμιου ρεπερτορίου, αλλά και έργα νέων καλλιτεχνών.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς δίνεται έτσι η ευκαιρία και στο κοινό να γνωρίσει το νέο αίμα της σύγχρονης δραματουργίας, αλλά και στους νέους συγγραφείς να συστηθούν στον κόσμο μέσω της δουλειάς τους. Εύχομαι αυτή η υπέροχη προσπάθεια να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και τα επόμενα χρόνια, καθώς σήμερα είναι εξαιρετικά επιτακτική η ανάγκη για το καλό βιβλίο. Κάτι που η Κάπα απλόχερα προσφέρει. Εγώ είμαι ευγνώμων στον κ. Κουλεδάκη για τη μεγάλη ευκαιρία που μου έδωσε όταν αποφάσισε να εκδώσει τα θεατρικά μου, που με εμπιστεύτηκε και αγκάλιασε τη δουλειά μου από την πρώτη στιγμή με τόση αγάπη.

Μια βεντάλια βιβλίων για απαιτητικούς αναγνώστες

Η Δελίνα Βασιλειάδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δέσποινας Βασιλειάδου) γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη.

Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική, τα χρώματα, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε από πολύ νεαρή ηλικία κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη (www.lizetavasiliadi.gr), αλλά και στα εργαστήρια γνωστών δασκάλων των εικαστικών τεχνών, κυρίως του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής σε μια πειραματική σχολή Καλών Τεχνών για παιδιά στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στις τηλεοπτικές εκπομπές της Κρατικής Τηλεόρασης «Μικροί Ζωγράφοι».

Σπούδασε Χρηματοοικονομική και Λογιστική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου, αφού κατόρθωσε να πάρει υποτροφίες σε όλα τα έτη των σπουδών, τελικά πρώτευσε, ορκίζοντας η ίδια το έτος της. Σπούδασε συγγραφή κινηματογραφικού σεναρίου και θεατρικού έργου, υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου στο εργαστήρι δραματικής τέχνης «Παράθλαση» και στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ενώ παρακολούθησε πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Η Δελίνα, ενώ από φοιτήτρια ξεκίνησε να εργάζεται στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα κατέχοντας υπεύθυνη θέση σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία, πλέον έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη, τη ζωγραφική, το θέατρο και, φυσικά, τη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ: Α’ Βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (2018) και Έπαινος στον 37ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (2018). Το έργο ΤΟ ΠΑΙΧΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ανακηρύχτηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟ (ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ) ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019 και τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο στην κατηγορία Θεατρικό έργο (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς»). Το θεατρικό αυτό έργο συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019.

«Βουτιά» στην ανάγνωση: Βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βαλίτσα σου

ΠΕΡΑΣΜΑ: Βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (2017). Το ΠΕΡΑΣΜΑ ανακηρύχτηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟ (ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ) ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018 και τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο στην κατηγορία Θεατρικό έργο (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς»).

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ: Το παραμύθι ανακηρύχτηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟ (ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ) ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017 και τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς»)

ΡΟΜΙ ΚΑΙ ΜΙΡΑΝΤΑ: Το παιδικό παραμύθι συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ: 1ο βραβείο στον 8ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό – Νεανικό Διήγημα» (2019), Β’ βραβείο στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. στην κατηγορία «Παιδικό Παραμύθι» και 2ος Έπαινος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας (2019) ΚΕΦΑΛΟΣ (κατηγορία: Διήγημα με ελεύθερο θέμα, ενηλίκων πάνω από 31).

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ: 2ο βραβείο στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό – Νεανικό Διήγημα» (2018) και 1ος Έπαινος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας (2019) ΚΕΦΑΛΟΣ (κατηγορία: Φανταστικό Διήγημα, ενηλίκων πάνω από 31).

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΑΪΔΟΝΗΣΙ: Έπαινος στον 19ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας τεχνών, επιστημών και πολιτισμού Κερατσινίου (2019).

ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ: Έπαινος στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό παραμύθι» (2018).

Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ: 3ο βραβείο στον 18ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών, Επιστημών και Πολιτισμού Κερατσινίου (2018).

Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ: Βραβείο στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό παραμυθιού από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική (2017).

ΠΟΙΗΣΗ: Έπαινος και Τιμητική Διάκριση στον Β’ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης της Εταιρείας Τεχνών και Γραμμάτων Πειραιά (2005).

Μέσα στο 2020 θα παρουσιαστεί το βραβευμένο θεατρικό της έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ» από το ομογενειακό ραδιόφωνο της Αυστρίας στα ελληνικά με γυναίκα ηθοποιό να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ πολλά από τα παραμύθια της έχουν παρουσιαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Το 2018 κυκλοφόρησε από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ το βραβευμένο θεατρικό της έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ», από την εκδοτική Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το βραβευμένο παιδικό παραμύθι της «Τα χαμένα χρώματα του Ουράνιου Τόξου» και από την ΑΝΙΜΑ Εκδοτική το, επίσης, βραβευμένο παιδικό παραμύθι «Η Νεράιδα της Πιπίλας», ενώ το 2019 κυκλοφόρησαν από την ΚΑΠΑ εκδοτική το βραβευμένο θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της Αλίκης» και από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το βραβευμένο παιδικό παραμύθι της «Ρόμι και Μιράντα». Το 2020 κυκλοφόρησε από την ΚΑΠΑ εκδοτική το θεατρικό της έργο «Παράδεισος κατ’ οίκον». Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει από την ΚΑΠΑ εκδοτική το θεατρικό έργο «Χάρτινες Μοίρες». Σύντομα θα κυκλοφορήσει, επίσης, από τις εκδόσεις Ανεμόεσσα συλλογικός τόμος δέκα συγγραφέων με θέμα «Το τέλος του κόσμου», όπου θα περιλαμβάνεται, ύστερα από πρόσκληση, το μονόπρακτο θεατρικό έργο της Δελίνας Βασιλειάδη «Το τέλος του κόσμου». Ο σκοπός της έκδοσης θα είναι κοινωφελής.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του με έντονη φιλανθρωπική δράση πολιτιστικού συλλόγου Το ράφι της αγάπης.

Για χρόνια συνεργαζόταν ως πολιτιστική συντάκτρια με διάφορα blogs και με την εβδομαδιαία free press εφημερίδα «Εξώστης». Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται αποκλειστικά ως πολιτιστική συντάκτρια με το «φιλμ νουάρ» παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά κυρίως γράφοντας άρθρα και κριτικές για το θέατρο και τα εικαστικά. Από τον Μάιο 2019 εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του www.likewoman.gr, αρθρογραφώντας κείμενα με θέμα «το παιδί».

Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου-από το 2013 έως το 2015 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος-, έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, σε video art projects και ντοκιμαντέρ για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς και σε θεατρικές παραστάσεις. Κείμενά της έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στο ραδιόφωνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά προγράμματα θεατρικών παραστάσεων και εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική και πίνακές της συμπεριλαμβάνονται σε ελληνικά και αμερικανικά βιβλία τέχνης.

 

Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν η δουλειά της παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top