Η «Συνοικία το Όνειρο» επιστρέφει...στο πανί

Επετειακή επανέκδοση της θρυλικής ταινίας

Η «Συνοικία το Όνειρο» επιστρέφει...στο πανί

Μία ταινία σταθμός στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, η «Συνοικία το Όνειρο» επιστρέφει στις αίθουσες στις 9 Ιουνίου, 50 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της.Πρόκειται για μια επετειακή επανέκδοση του φίλμ που γυρίστηκε το 1961 και είναι από τις λίγες που βασίστηκαν στο ύφος του ιταλικού νεορεαλισμού.


Η ταινία, το σενάριο της οποίας συνυπογράφουν ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης και ο συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς, αποτελεί μια άψογη ηθογραφία των φτωχών περιοχών της Αθήνας, σε μια πολιτικά και κοινωνικά φορτισμένη εποχή. Όταν η «Συνοικία το Όνειρο» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κέρδισε μόνο το βραβείο φωτογραφίας, καθώς η κριτική επιτροπή απέφυγε να απονείμει διάκριση σε ταινία που άγγιζε τολμηρά για την εποχή θέματα. Ωστόσο, το φίλμ απέσπασε δύο βραβεία των ελλήνων κριτικών, ανδρικής ερμηνείας στον Αλέκο Αλεξανδράκη και μουσικής στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, με τρία κεντρικά πρόσωπα τον Ρίκο που μόλις έχει αποφυλακιστεί και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, την αγαπημένη του που την ίδια στιγμή βλέπει άλλους άνδρες και τον αδελφό της, ο οποίος προσπαθεί να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας. Και οι τρεις χαρακτήρες είναι αντιήρωες, πάμφτωχοι και απόκληροι της κοινωνίας , όμως υπάρχουν...Υπάρχουν και διεκδικούν μια θέση στο όνειρο.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, στο ρόλο του σκηνοθέτη, αναλαμβάνει να δείξει μια Αθήνα πολύ μακριά από την «επίσημη», ωραιοποιημένη και τουριστική της εικόνα. Η αρχική παρουσίαση της ταινίας στις αίθουσες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς σύμφωνα με τον τότε υφυπουργό τύπου της ΕΡΕ Τριανταφυλλάκο δυσφημούσε την εικόνα της ευημερούσας Ελλάδας. Η πρώτη προβολή της «Συνοικία το Όνειρο» συνοδεύτηκε από επεισόδια, με την αστυνομία να προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο του κοινού στον κινηματογράφο.

Δείτε μία χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top