Προς κατεδάφιση ο ιστορικός κινηματογράφος «Άστρον»

Το ΥΠΟ δεν το χαρακτηρίζει μνημείο

Προς κατεδάφιση ο ιστορικός κινηματογράφος «Άστρον»

Τέλος εποχής για τον ιστορικό κινηματογράφο «Άστρον», επί της οδού Κηφισίας 37 στους Αμπελοκήπους, καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, αποφάσισε να μην χαρακτηριστεί μνημείο, με το επιχείρημα ότι δεν συγκεντρώνει τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία και δεν αποτελεί τοπόσημο της περιοχής.

Όπως αναφέρει η απόφαση, πρόκειται για ανενεργό κινηματογράφο που σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ενώ το εσωτερικό του έχει υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις. Το συγκεκριμένο σινεμά δεν λειτουργεί από το 2008 και έχουν αφαιρεθεί καθίσματα και μηχανήματα.

Το cine «Άστρον», που είναι έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη με αρτ ντεκό επιρροές, εγκαινιάστηκε το 1957, την παραμονή των Φώτων. Αποτέλεσε τον πρώτο χειμερινό κινηματογράφο των Αμπελοκήπων και ζωντανό τεκμήριο της εξάπλωσης προς τα βόρεια της μεταπολεμικής Αθήνας.

Μαζί με μια μικρή ομάδα συνοικιακών κινηματογράφων της πρωτεύουσας (Ράδιο Σίτι, Ελληνίς, Άττικα, ‘Αντζελα, Ιλίσια και Μαργαρίτα), το «Άστρον», καθιέρωσε την αποκέντρωση της πρώτης προβολής. Μάλιστα ήταν από τα πολύ λίγα σινεμά, που μία θέση στον εξώστη κόστιζε ακριβότερα από την αντίστοιχη στην πλατεία. Για την ιστορία, ο εξώστης ήταν απλά κεκλιμένος, χωρίς σκαλοπάτια και επέτρεπε πολύ καλή θέαση της οθόνης. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του «Άστρον» ήταν και το ευρύχωρο φουαγιέ με τις μεγάλες τζαμαρίες που έβλεπαν στην Λ. Κηφισίας.

Στις μέρες μας όμως όλα αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία έχουν πολύ μικρή αξία. Και αυτό γιατί ο εξοπλισμός του κινηματογράφου έχει καταστραφεί και το μόνο που θυμίζει το «παλιό σινεμά», είναι η χαρακτηριστική πρόσοψη με το έντονο μοβ χρώμα.

Ο πρόεδρος της εταιρείας στην οποία ανήκει το «Άστρον», ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά ώστε να αποτελέσει πρότυπο. Η στέγη του είναι από αμιαντοσανίδες, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων. Πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μια μεγάλη επένδυση για την αποκατάσταση του σινεμά, ιδιαίτερα σήμερα που οι κινηματογράφοι περνούν μεγάλη οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα, υπέρ της κήρυξης του «Άστρον» ως μνημείου τάχθηκε ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, τονίζοντας ότι αποτελεί τοπόσημο για ��ην περιοχή και ότι μαζί με το «Ελληνίς», το ποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολιτιστικό πόλο του Δήμου Αθηναίων. Ενδιαφέρον για τον χώρο του κινηματογράφου έχει δείξει και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με στόχο την πραγματοποίηση προβών για τις συναυλίες.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top