Οι «Σκηνοβάτες» θα ανέβουν τελικά στην Επίδαυρο

Αντίθετα ακυρώθηκαν τα «Μικρά Διονύσια» του ΚΘΒΕ

Μετά από πρωτοβουλίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά και του ομολόγου του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Σωτήρη Χατζάκη, ικανοποιήθηκαν εν μέρει τα αιτήματα των εργαζομένων, που απειλούσαν να τινάξουν στον αέρα το πρόγραμμα των παραστάσεων. Έτσι κανονικά θα ανέβουν στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιουλίου οι «Σκηνοβάτες» από το Εθνικό, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, έπειτα από συνεννόηση με τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, το ποσό για τα εκτός έδρας αναπροσαρμόζεται στα 112 ευρώ ανά εργαζόμενο. Το καθεστώς που ίσχυε ως τώρα ήταν 130 για το Εθνικό και 110 για το ΚΘΒΕ, με την μείωση θα έπεφτε στα 71 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα συμπεριληφθεί στον μισθό τους, αλλά θα θεωρηθεί αποζημίωση, οπότε και δεν θα φορολογηθεί. Στο ζήτημα της μη ένταξης των κρατικών σκηνών στις ΔΕΚΟ, οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές πήραν τη δέσμευση της Πολιτείας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, αν και η λύση δεν μπορεί να είναι άμεση. Πάντως Χουβαρδάς και Χατζάκης παραμένουν κάθετα αντίθετοι με την ρύθμιση, ενώ ενδεχομένως η λύση να έρθει και μέσα στο καλοκ��ίρι.

Ωστόσο, παρά τους επιτυχημένους χειρισμούς, τα «Μικρά Διονύσια», η επετειακή παραγωγή για τα 50 χρόνια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, δεν θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 8 και 9 Ιου��ίου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ σε ανακοίνωσή του εκφράζει την βαθιά του θλίψη για την ακύρωση των παραστάσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Επίδαυρος είναι μια «Εκκλησία» του παγκόσμιου πνεύματος και μια εμβληματική λειτουργική οντότητα της διαχρονίας του έθνους.

Υπό αυτή την έννοια -συνεχίζει ο κύριος Χατζάκης- δεν πρέπει να κλείνει ποτέ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συγκυρίες, καθώς ο πολιτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τουρισμό και αποτελεί ένα δυναμικό παραγωγικό «όπλο» της χώρας, αναφέρει ο Σωτήρης Χατζάκης. Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε οι συνθήκες να επιτρέψουν την παρουσίαση της παράστασης σε άλλη ημερομηνία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, μέσα στο καλοκαίρι. Σε αντίθετη περίπτωση, ο καθένας ας αναλάβει το κόστος και τις ευθύνες του».

Δείτε στο video ένα δείγμα από τα όσα θα παρακολουθούσε το κοινό στα «Μικρά Διονύσια» του ΚΘΒΕ, ενώ το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το κείμενο είναι από το τους «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου, που τελικά θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο στις 15 και 16/7.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top