Έκθεση για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων στην Πάφο

Στην «Οικία του Επάρχου»

Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα διαρκέσει η θεματική έκθεση για τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», η οποία φιλοξενείται από την 1η Ιουλίου στην Πάφο, στην «Οικία του Επάρχου», όπου στεγάζεται το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχν��λογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ).

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου -Μαρκουλλή, η οποία τόνισε ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων "αποτελεί ένα θαύμα της ανθρώπινης επινόησης".

Στην έκθεση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το πιο πρόσφατο λειτουργικό αντίγραφο του περίφημου Μηχανισμού, η κατασκευή του οποίου αποτελεί την εφαρμογή και το επιστέγασμα των μελετών της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Εκτός του λειτουργικού αντιγράφου του Μηχανισμού του ΑΠΘ, η έκθεση παρουσιάζει και το σημαντικότερο ομοίωμά του πριν τη χρήση της νέας τεχνολογίας, το οποίο βασίζεται στα πορίσματα της έρευνας του Derek J. de Solla Price, και ανήκει στις συλλογές του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Τα δύο εκθέματα, που συμπυκνώνουν την ιστορία της επιστημονικής μελέτης και της πειραματικής κατανόησης της λειτουργίας του Μηχανισμού, πλαισιώνονται από πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό και την ψηφιακή τρισδιάστατη προσομοίωση της λειτουργίας του Μηχανισμού.

*Να σημειώσουμε, ότι μαζί με την έκθεση τελέστηκαν και τα εγκαίνια της αναπαλαιωμένης "Οικίας Επάρχου", της οποίας το κτίριο βασίστηκε στα σχέδια του μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων Ουίλιαμ Καρουάνα και συνδυάζει στοιχεία της κυπριακής αρχιτεκτονικής παράδοσης με χαρακτηριστικά του αρχιτεκτονικού στυλ Τudor Revival.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top