Δύο νέα μουσεία αποκτά η Αθήνα

Μέγαρο Λοβέρδου και Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Δύο νέα μουσεία αποκτά η Αθήνα

Στον πολιτισμικό χάρτη της χώρας έρχονται να προστεθούν δύο νέα μουσεία, το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το Μέγαρο Τσίλλερ, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, θα φιλοξενήσει την περίφημη συλλογή Λοβέρδου, που αποτελείται από βυζαντινές εικόνες, πολύτιμα χειρόγραφα και αντικείμενα μικροτεχνίας.

Η συγκεκριμένη συλλογή ανήκει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης του μεγάρου. Παράλληλα το κτίριο θα αποτελεί από μόνο του έκθεμα, τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για τον εσωτερικό του χώρο, με τα εξαιρετικά μωσαϊκά δάπεδα, τα ξυλόγλυπτα και τις διακοσμήσεις.

Εν τω μεταξύ, στο κτίριο «Σίλο» θα στεγαστεί το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που αποτελεί τμήμα της «Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά». Το εκθεσιακό υλικό προέρχεται από τα ναυάγια της χώρας, που είναι πλούσια σε ευρήματα, αλλά και από ανασκαφές της Εφορείας Εναλίων αρχαιοτήτων. Μεταξύ άλλων στο μουσείο θα εκτίθενται εμπορικοί αμφορείς, κεραμική, γλυπτά, αγάλματα, αρχιτεκτονικά μέλη, εξοπλισμοί πλοίων, οπλισμοί, επιγραφές, οικιακά είδη και θησαυροί νομισμάτων.

Το θέμα των δύο μουσείων συζητήθηκε εκτενέστατα στο Συμβούλιο Μουσείων. Πάντως το καθένα βρίσκεται σε διαφορετική χρονική φάση. Και αυτό γιατί όσον αφορά στο Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου, που αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου, εγκρίθηκε η μουσειολογική μελέτη, ενώ για το Εναλίων Αρχαιοτήτων χρειάζεται να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα. Ήδη έχει εγκριθεί το κτιριολογικό και μουσειολογικό πρόγραμμα, με κάποιες παρατηρήσεις που θα πρέπει να τεθούν υπόψη στην προμελέτη, που αναμένεται να πάρει το πράσινο φως στις 20 Ιουλίου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top