Σε... νεκρό το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε

Στην Γερμανία το μέγα βραβείο της Βενετίας

Σε... νεκρό το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε

Ο γερμανός σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και καλλιτέχνης Κρίστοφ Σλίντζενσιφ, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου «Illuminations», επιλέχθηκε ως το μέγα «πρόσωπο» της διοργάνωσης της φετινής 54ης Μπιενάλε της Βενετίας. Η επιλογή έγινε από την ομάδα της κριτικής επιτροπής που αποτελούσαν προσωπικότητες του χώρου της τέχνης από την Αίγυπτο, την Κίνα, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, αφού φαβορί εμφανίζονταν το περίπτερο του Ισραήλ, μια φημολογία που μάλιστα ενισχύθηκε από την παρουσία στην Βενετία ακόμα και του Σιμόν Πέρες.

Ο Σλίντζενσιφ πέθανε από καρκίνο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου, με αποτέλεσμα να το ολοκληρώσει μια ομάδα γερμανών καλλιτεχνών. Στην απονομή, το Χρυσό Λιοντάρι έλαβε η χήρα του Αϊνο Λαμπάρεντζ, που φωτογραφήθηκε με την επιμελήτρια του γερμανικού περιπτέρου Σουζάν Γκαενσέιμερ. Το έργο του Σλίντζενσιφ στο περίπτερο της Γερμανίας αναφερόταν, μεταξύ άλλων, και στο πώς βίωσε την προσωπική του περιπέτεια υγείας αντανακλώντας παράλληλα τη σχέση του με τη μουσική και τις ψηφιακές τέχνες.

Το Χρυσό Λιοντάρι για τον καλύτερο καλλιτέχνη δόθηκε στον 56χρονο βρετανό Κρίστιαν Μάρκλεϊ για το έργο του «The Clock» («Το ρολόϊ»). Αυτό επρόκειτο για μια συρραφή από αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών με σκηνές που δείχνουν το ρολόι και τους δείκτες του, έτσι ώστε να γίνει η παρακολούθηση όλου του 24ωρου χωρίς να χαθεί ούτε ένα λεπτό.

Το Αργυρό Λιοντάρι, για υποσχόμενο νεαρό καλλιτέχνη δόθηκε στον 34χρονο Χαρούν Μίρζα από τη Μεγάλη Βρετανία. Ειδικές αναφορές, τέλος, έγιναν από την κριτική επιτροπή στο περίπτερο της Λιθουανίας και στη σουηδικής καταγωγής Κλάρα Λίντεν, ενώ βραβεία για τη συνολική προσφορά τους στην τέχνη παρέλαβαν η 81χρονη αμερικανίδα Στούρτεβαντ και ο 65χρονος αυστριακός γλύπτης Φράντς Βεστ.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top