Η συγκινητική επιστολή του γιου του Νίκου Κούνδουρου για τον μπαμπά του

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης και δημιουργός έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου

Η συγκινητική επιστολή του γιου του Νίκου Κούνδουρου για τον μπαμπά του

Το μνημόσυνο του κορυφαίου σκηνοθέτη και δημιουργού Νίκου Κούνδουρου  τελέστηκε το περασμένο Σάββατο 8 Απριλίου  στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Κρήτη.

Άνθρωποι που τον αγάπησαν βρέθηκαν εκεί για να τον τιμήσουν ενώ συγκίνηση προκάλεσε και η επιστολή που έγραψε ο γιος του σκηνοθέτη Σήφης Κούνδουρος.

Καλό δρόμο Νίκο

Σε ορισμένους θα λείψεις, πολλοί σου στέλνουν τις ευχές τους, ολίγοι βλέπουν το γεγονός όπως είναι, μερικοί συμμετέχουν αναγκαστικά, ορθά ο καθένας στο μνημονικό του.

Κάποια σημαντικά οικογενειακά πρόσωπα λείπουν σήμερα από την τελετή μνήμης που γίνεται στην Κρήτη, δεν μπορούν να παραστούν διότι οι σημαντικές υποχρεώσεις τους δεν τους επιτρέπουν το ταξίδι.

Όλοι μας τιμάμε μαζί με την οικογένεια και τους παρόντες τον Νίκο σε αυτήν την λειτουργία στην λεβεντογεννα Κρήτη.

Σήμερα δεν θα μιλήσω για τον Νίκο όπως συνηθίζεται, αλλά αναφορικά με το έργο του, όχι μόνο τις ταινίες του αλλά όλο το πνευματικό και υλικό του έργο, το οποίο σύμφωνα με την επιθυμία του θα δοθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο Ιστορικό Αρχείο τους που λειτουργεί με την πολιτική του "ανοιχτού αρχείου" και το πολιτιστικό τους πρόγραμμα art in the archive.

Εκεί θα στεγαστεί το έργο του Νίκου εφ εξής "παραμένοντας σε οικογενειακά χέρια τα οποία θα μπορούν να το φροντίσουν" όπως είχε δηλώσει σ εμένα και σε στενούς συνεργάτες του, μαζί θα φροντίσουμε να αναδειχθεί η προσωπικότητά του "με ιστορική δομή" όπως μας έλεγε, "προς τους νέους με καλλιτεχνικές διαθέσεις".

Μας εμπιστεύεται τώρα το έργο, το οποίο περιλαμβάνει βιβλία, κείμενα, αντικείμενα, συνεντεύξεις, πίνακες, αγάλματα, σχέδια, αρχιτεκτονική, φωτογραφίες και θέατρο για να τον θυμόμαστε.

Επιθυμία δική μου και όλων μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα αντικείμενο από τα προσωπικά πράγματά του και να συγκεντρωθούν όλα σε μία ολοκληρωμένη συλλογή και αυτό σκοπεύουμε να το πραγματοποιήσουμε εκμηδενίζοντας οποιαδήποτε αμφιβολία ή εμπόδιο. Στην λαθεμένη στο δρόμο κίνηση καρτεράει το αδιαπέραστο κρητικό ανάστημα.

Πεποίθηση είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί το ποικίλο, πολύχρονο και ξεχωριστό καλλιτεχνικό έργο του Νίκου, το οποίο βλέποντάς το στο σύνολό του πολλοί θα ανακαλύψουν νέες πτυχές της προσωπικότητάς του που δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν.

Θα τον θυμόμαστε όλοι διότι άφησε τα σημάδια του στον τόπο του τιμώντας το δρόμο που αρχικά χάραξε το παιδί του Ρούσου και της Λαρουσαινας, ο Ιωσήφ Ρούσος Κούνδουρος.

Στην συνέχεια ο γιός του Ρούσος Ιωσήφ Κούνδουρος ως καπετάνιος της ελεύθερης ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Και σήμερα ο Νίκος με την ιδιαίτερη τέχνη του, ενεργός ως οραματιστής σε καίρια πολιτικοκοινωνικά θέματα.

Πέρα από τις διαφορές μας μαζί με τον ιδιάζοντα χαρακτήρα του η αγάπη παραμένει.

Επίσης δεν έχουν σημασία τα πολλά λόγια, η ουσία έχει και αυτή μένει.

Όλοι τον γνωρίσαμε. Αυτός ήταν ο Νίκος.

Σήφης Ν. Κούνδουρος

Σάββατο 8 Απριλίου 2017.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top