Δημοπρασία εκατομμυρίων για έργα των Πικάσο και Μοντιλιάνι

Οι δυο πίνακες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον καταγράφοντας τις υψηλότερες τιμές πώλησης από το 2010

Δημοπρασία εκατομμυρίων για έργα των Πικάσο και Μοντιλιάνι

Η δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s την Τρίτη στο Λονδίνο «έσπασε τα ταμείο», καταγράφοντας τις υψηλότερες τιμές πώλησης από το 2010. Στο επίκεντρο της δημοπρασίας βρέθηκαν δύο έργα σπουδαίων ζωγράφων –του Πικάσο και του Mοντιλιάνι.

Ο πίνακας Femme Assise (1909) του Πάμπλο Πικάσο πωλήθηκε έναντι 43,3 εκατ. λιρών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο των 30 εκατ. λιρών. Το έργο Jeanne Hebuterne au Foulard του Amedeo Modigliani «έπιασε» τα 38,5 εκατ. ευρώ έναντι 28 εκατ. λιρών που ήταν ο αρχικός στόχος.

AdTech Ad

Οι δύο πίνακες μονοπώλησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον και η τιμή πώλησής τους αναλογεί στο 80% των συνολικών εσόδων ύψους 103,3 εκατ. ευρώ της δημοπρασίας έργων ιμπρεσιονιστών και σύγχρονων ζωγράφων. Η Sotheby’s δεν δίστασε να οργανώσει τη δημοπρασία δύο ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή της. Την αίθουσα της δημοπρασίας κατέκλυσαν επενδυτές και σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και ο Guy Bennett, διευθυντής συλλογών και εξαγορών των Μουσείων του Κατάρ.

Το χειροκρότημα, όμως, σταμάτησε απότομα στο τέλος της δημοπρασίας, όταν τρία έργα έμειναν στα «αζήτητα». Η συνολικότερη εικόνα των δημοπρασιών, εξάλλου, παρουσιάζει κάμψη το τελευταίο διάστημα, με την αγορά τέχνης να μην έχει ανακάμψει ακόμη από τη βουτιά στην τιμή του πετρελαίου και την πτώση στα χρηματιστήρια τους πρώτους μήνες του έτους.

Όπως σημειώνουν, στελέχη οίκων δημοπρασιών, το Brexit έχει λειτουργήσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό ��την ψυχολογία των πωλητών που αποφάσισαν να αναστείλουν για αργότερα την πώληση των έργων τέχνης που έχουν στην κατοχή τους. «Ο όγκος έχει πέσει αλλά εκτιμώ ότι μια δημοπρασία σαν αυτή δίνει στην αγορά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται», αναφέρει η Έλενα Νιουμαν, επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Σύγχρονης Τέχνης.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top