Στην αθλητική κληρονομιά είναι φέτος αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, είναι φέτος αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών - ICOMOS και η UNESCO όρισαν το παραπάνω θέμα με σκοπό να αναδείξουν τον ρόλο του αθλητισμού στη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής, αναγνωρίζοντας όχι μόνο ορισμένα είδη μνημείων και τόπων (π.χ. αρχαίο στάδιο Ολυμπίας και Νεμέας, αρχαίο γυμνάσιο και παλαίστρα Ελευσίνας, παλαίστρα Ραμνούντα), αλλά και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη σχετικά με τις αξίες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των κοινωνιών.

Για την Ελλάδα η ημέρα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού ο αθλητισμός αποτελεί επινόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, εξάλλου, ως συνέχεια των αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν στην Αθήνα μετά από σχετική πρόταση του Έλληνα Δημητρίου Βικέλα, πρώτου προέδρου της ΔΟΕ.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS διοργανώνει δημόσια συζήτηση αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καυταντζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτίριο Αβέρωφ, είσοδος από οδό Στουρνάρη), τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Δρ. Αθανάσιος Νακάσης (πρόεδρος Ελληνικού ICOMOS, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας του Παγκρατίου αθλήματος) και Αικατερίνη Τζιτζικώστα (πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO) και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα πολιτισμού και επιστήμης ενώ θα υπάρξει εισαγωγική ομιλία από τον Κώστα Κατσιγιάννη, μέλος ΔΣ Ελληνικού ICOMOS με θέμα «Η συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη του αθλητισμού».

Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η συμβολή της αθλητικής κληρονομιάς στη σύγχρονη κοινωνία (βελτίωση της ποιότητας ζωής - άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων)» με τη συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, της Κοσμήτορος Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και μέλους του Ελληνικού ICOMOS Ελένης Μαΐστρου, του Α' Αντιπροέδρου ΣΕΓΑΣ Ιωάννη Σταματόπουλου, του Προέδρου Οργανισμού Πολιτισμού 'Αθλησης & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστου Τεντόμα και του κ. Αθ. Νακάση. Τη συζήτηση θα συντονίσει η αντιπρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS Σοφία Αυγερινού Κολώνια, Καθηγήτρια ΕΜΠ. Η εκδήλωση θα κλείσει με το Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top