«Ένας άνθρωπος παντός καιρού» τιμητική προβολή στη μνήμη του Θανάση Βέγγου

Την Κυριακή 3 Μαΐου συμπληρώνονται 4 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο συμπληρώνονται την Κυριακή 3 Μαΐου. Στη μνήμη του προβάλλεται την ίδια ημέρα, το ντοκιμαντέρ «Ένας άνθρωπος παντός καιρού» (2004) του Γιάννη Σολδάτου, στον κινηματογράφο Αλκυονίδα.

Μια ταινία-αφιέρωμα στον «καλό μας άνθρωπο», με σπάνιες μαρτυρίες του ίδιου του ηθοποιού, φίλων, συγγενών και συνεργατών του, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου.

Μέσα από σπάνιες μαρτυρίες του ίδιου του ηθοποιού, φίλων, συγγενών και συνεργατών του, παρακολουθούμε την πορεία του θρυλικού ηθοποιού, μέχρι να καθιερωθεί στη συνείδηση του Έλληνα, ως «ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας που γνωρίζει την πάγκοινη αποδοχή, αναγνώριση, εκτίμηση και συμπάθεια». Σε μια σπάνια εμφάνιση ο γιος του, Βασίλης Βέγγος, περιγράφει άγνωστες πτυχές από την καθημερινότητα του πατέρα του.

Ο ίδιος ο Θανάσης Βέγγος, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιλώντας στον σκηνοθέτη Τάκη Παπαγιαννίδη, το 1971, για το περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος» είχε σκιαγραφήσει το πορτρέτο του λέγοντας ανάμεσα σε άλλα, τα εξής: «Λοιπόν, εγώ, ο Θανάσης Βέγγος, είμαι ενστικτώδης άνθρωπος... Δουλεύω με το ένστιχτο, δεν έχω κανένα ταλέντο, κανένα ταλέντο. Μόνο αυτή τη φάτσα, που, κοίταξέ την καλά και διάβασε. Εδώ είναι αποτυπωμένη όλη η μιζέρια, όλη η δυστυχία, όλος ο πόνος του ασήμαντου Έλληνα. Κάποιο βράδυ με πλησιάζει εξ’ απ' το σινεμά ένας γέρος. "Καλέ μου άνθρωπε'", μου λέει, '"είμαι συνταξιούχος και βλέπω με τη γυναίκα μου τις ταινίες σου. Σ' ευχαριστώ. Μόλις βγαίνω απ' το σινεμά έχω ξαλαφρώσει για τρεις μέρες". Αυτό το καλέ μου άνθρωπε έγινε σήμα κατατεθέν του Θανάση. Έτσι, αγαπητέ, φτιάχτηκε σιγά-σιγά ο Θανάσης».

Η ταινία «Ένας άνθρωπος παντός καιρού», προβάλλεται στον κινηματογράφο Αλκυονίδα
Newstar Αrt Cinema (Ιουλιανού 42) στις 12.00 το μεσημέρι και με ελεύθερη είσοδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top