«Έσβησε» σε ηλικία 85 ετών η σκηνοθέτις Λίλα Κουρκουλάκου

Η δημιουργός της ταινίας «Το νησί της Σιωπής»

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε η σκηνοθέτις, Λίλα Κουρκουλάκου.

Υπήρξε πρωτοπόρος στον κινηματογράφο και καθιερώθηκε με την ταινία «Το νησί της Σιωπής» το 1958. Η ταινία έγινε η αφορμή για να κλείσει οριστικά το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας.

Έτσι η Λίλα Κουρκουλάκου έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η ιστορία της ταινίας «Το Νησί της Σιωπής» αφορούσε τον αγώνα ενός ζευγαριού νέων γιατρών για την αντιμετώπιση της λέπρας στο νησί. Το δράμα μεγαλώνει με τη μόλυνση του άντρα. Παράλληλα μεγαλώνει και η ελπίδα για την εξεύρεση του νέου φαρμάκου που θα απαλύνει τον πόνο τόσων ανθρώπινων έγκλειστων ψυχών

Ακόλουθησε το 1962, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Λίλας Κουρκουλάκου με τίτλο «Κομήτης Χάλεϋ, η νύχτα της κολάσεως». Η ταινία συμμετείχε σε Φεστιβάλ της Ισπανίας και του Σαν Φρανσίσκο. Το 1964 σκηνοθέτησε το πρώτο πολιτικό ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η Λίλα Κουρκουλάκου διετέλεσε (1961 – 1966) σύμβουλος κινηματογραφίας του υπουργού, Ν. Μάρτη στο Υπουργείο Βιομηχανίας και ήταν μέλος της εδικής επιτροπής, που επεξεργάστηκε το πρώτο νομοσχέδιο περί Κινηματογράφου. Επίσης, ήταν τακτικό μέλος του Γνωμοδοτικού Κινηματογραφικού Συμβουλίου και της Κρατικής Επιτροπής που Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Συγγενείς και φίλοι συγκεντρώθηκαν χθες Τετάρτη (29/04) στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, για να την συνοδεύσουν στην τελευταία της κατοικία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top