Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στο βυθό της Δήλου!

Εντοπίστηκε μια μικρή Πομπηΐα κάτω από το νερό

 Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στο βυθό της Δήλου!

Μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια έρευνας στην βορειοανατολική πλευρά της Δήλου εντόπισαν κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σταδίου.

δ2.jpg

Τα κατάλοιπα αυτά είχαν προσδιοριστεί στο παρελθόν ως λιμενικές εγκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι αντί για λιμενικές εγκαταστάσεις πρόκειται για οικιστικά κατάλοιπα.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν σε βάθος περίπου 1.5-2 μέτρων με γραφική και με φωτογραφική μέθοδο εγκαταστάσεις, οι οποίες συσχετίζονται με εμπορικές και ίσως βιοτεχνικές δραστηριότητες.

δ3.jpg

Το υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική του ανακοίνωση ότι οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, εξαιτίας της παρουσίας δαπέδου, το ανατολικό όριο του οποίου φέρει κατά χώρα πακτωμένα και σε κανονική διάταξη 16 πήλινα αγγεία, που σώζονται κατά το ήμισυ, σε συνδυασμό με ένα κλίβανο.

Παρόμοιες εγκαταστάσεις έχουν εντοπιστεί στην Πομπηΐα και στο Ηράκλειο (Herculaneum) της Ιταλίας.Παράλληλα, εντοπίσθηκαν και φωτογραφήθηκαν λιθόπλινθοι μεγάλων διαστάσεων στην επέκταση του δαπέδου, οι οποίοι βρίσκονταν σε σειρά.

Οι λιθόπλινθοι αυτοί πιθανώς να αποτελούσαν την προς ανατολάς προκυμαία της συνοικίας του Σταδίου. Επίσης, βρέθηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων και δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 1 μέτρο, καθώς και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής.

δ4.jpg
Στην αρχαιολογική έ��ευνα συμμετείχαν από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων , η επιστημονική υπεύθυνη και καταδυόμενη αρχαιολόγος κ. Μαγδαληνή Αθανασούλα, ο δύτης κ. Μανώλης Τσεφρώνης και ο καταδυόμενος εργατοτεχνίτης κ. Σπυρίδων Μουρέας.

Από το ΕΙΕ, στην αρχαιολογική έρευνα συμμετείχαν η επιστημονική υπεύθυνη η καταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός και αρχαιολόγος Δρ. Μάνθα Ζαρμακούπη και ηκαταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός και αναστηλώτρια κ. Φωτεινή Βλαχάκη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top