Την Τετάρτη νέες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη - τι συμβαίνει στην ανασκαφή

Σε βάθος δύο μέτρων έχουν κατέβει οι αρχαιολόγοι

Την Τετάρτη νέες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη - τι συμβαίνει στην ανασκαφή

​Στο όρυγμα, αλλά και στην εύρεση κι άλλων τάφων και εισόδων στον τύμβο του λόφου Καστά, έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες των αρχαιολόγων, ενώ το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης θα γίνουν νέες επίσημες ανακοινώσεις!

Η ανασκαφή έχει φτάσει σε βάθος δύο μέτρων στο τεχνητό όρυγμα του τρίτου θαλάμου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη (ώρα 13:00) το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει πότε και από ποια επιστημονική ομάδα θα πραγματοποιηθεί η γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο.

amfipoli1-5701.jpg

Στην «μάχη» έχουν μπει τρία ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με γεωφυσικές διασκοπήσεις αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τρία ΑΕΙ ζητήθηκε να προχωρήσουν σε αυτοψία στον λόφο Καστά και να υποβάλουν στη συνέχεια τις προτάσεις τους. Στη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πορεία των ανασκαφών, η οποία θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη στην Αμφίπολη, θα είναι παρών και ο πρύτανης του πανεπιστημίου που θα επιλεγεί.

amfipoli_nea.jpg

Στόχος των αρχαιολόγων είναι να διαπιστωθεί εάν στο λόφο είναι κρυμμένες και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου και του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου που είχε αποκαλύψει ο πρώτος ανασκαφέας της Αμφίπολης, καθηγητής Δημήτρης Λαζαρίδης.

Έχοντας στα χέρια τους την «ακτινογραφία» του λόφου, ο οποίος έχει διάμετρο 158 μέτρα, από τα οποία έχουν ερευνηθεί μόλις τα 25, οι επιστήμονες θα καθορίσουν το πώς θα συνεχιστεί στο εξής η έρευνα.

644BFF1B171C56DC1FD1A80364694B21.jpg

Το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό καθώς στο τεχνητό όρυγμα δεν έχει βρεθεί ακόμα το φυσικό έδαφος, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται με αργό ρυθμό καθώς γίνονται και έργα αντιστήριξης στον τρίτο θάλαμο. «Η Αμφίπολη δεν έχει ακόμη τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top