Αμφίπολη: Απομακρύνονται με γερανό οι Σφίγγες φρουροί – Τι έδειξε η μικροκάμερα

Μια ανάσα πριν το εσωτερικό του μνημείου οι αρχαιολόγοι

Αμφίπολη: Απομακρύνονται με γερανό οι Σφίγγες φρουροί – Τι έδειξε η μικροκάμερα
Με χειρουργικές κινήσεις προχωρούν από το πρωί οι αρχαιολόγοι τα έργα ανασκαφής στο μεγαλοπρεπές μνημείο στην Αμφίπολη.

Ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσης των ακέφαλων Σφιγγών αλλά και των λίθων πωρόλιθου από την είσοδο του τάφου ώστε να βρεθούν στο εσωτερικό του οι αρχαιολόγοι.

«Δεν έχει βρεθεί τάφος και ταφικός περίβολος τέτοιου μεγέθους. Όλο αυτό το μνημείο δεν στήθηκε για έναν απλό άνθρωπο» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής, με την προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη να εκτιμά ότι «σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί».

Η κα Περιστέρη κοίταξε με μικροκάμερα από μια εσοχή μικρής διαμέτρου στην είσοδο του τάφου και διέκρινε κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο.

Την ίδια ώρα, έχει φουντώσει η συζήτηση για το αν έχει συληθεί ο τάφος. Ορισμένοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε τέτοιο συμπέρασμα, ενώ αρκετοί συνάδελφοί τους υποστηρίζουν την εκδοχή ότι έχει συληθεί από τυμβωρύχους, πιθανότατα κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.. Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top