ΔΙΑΒΑΣΤΕ από ποιο λουλούδι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος!

Νέα έρευνα τον παρουσιάζει βαριά αλκοολικό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ από ποιο λουλούδι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος!

​Σύμφωνα με νέα έρευνα, που έρχεται να προστεθεί στις τόσες που έχουν γίνει για τα αίτια θανάτου του Μέγα Αλέξανδρου, ο σπουδαίος στρατηλάτης παρουσιάζεται «γερό ποτήρι» και βαριά αλκοολικός, αλλά φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας ενός λουλουδιού!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τον θέλουν να απεβίωσε σε ηλικία 32 ετών και 11 μηνών, το 323 π.Χ., εξαιτίας ενός αθώου άνθους, του λευκού ελλέβορου, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει αθώο. Το άνθος αυτό φέρεται να κατέληξε με μυστήριο τρόπο στο κύπελλο που έπινε το κρασί του!

«Ξεκίνησα την έρευνά μου το 2003, όταν μου ζητήθηκε από την εταιρεία παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ για το BBC να εντοπίσω το δηλητήριο που σκότωσε τον Αλέξανδρο. Δέχτηκα, αλλά δεν πίστευα πως υπήρχε ελπίδα να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα», λέει ο δρ Λίο Σεπ, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, που έκανε επί μία δεκαετία την έρευνα.

Το φυτό αυτό ήταν γνωστό στην αρχαία ελληνική ιατρική και χρησιμοποιούνταν για να προκαλέσει εκτόνωση - εμετό και φτάρνισμα - σε ασθενείς, ενώ σε μεγαλύτερη δόση μπορούσε να γίνει θανατηφόρο. Μάλιστα, μπορούσε να προκαλέσει αργό και βασανιστικό θάνατο, σε αντίθεση με τα συνήθη δηλητήρια όπως το κώνειο, που κατά καιρούς διάφοροι ερευνητές είχαν υποστηρίξει.

Βέβαια, όσο κι αν ταιριάζουν τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερβολική δόση του άνθους, με τα όσα παραδίδουν οι αρχαίες πηγές, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα αίτια του θανάτου του.

Ακόμη η συνυπογράφουσα τη μελέτη Πατ Γουίτλι, ειδική στις κλασικές σπουδές, προσθέτει πως ο Αλέξανδρος «ήταν γερό ποτήρι, κάτι που συνήθιζαν οι Μακεδόνες της εποχής», καθώς δεν αντιλήφθηκε στη γεύση του κρασιού την πικρία του άνθους και πως αφού ο οργανισμός του ήταν εξασθενημένος από κατάχρηση αλκοόλ και τραύματα από τη μακρά εκστρατεία του, καταλήγει ότι ήταν βαριά αλκοολικός!

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top