Βρέθηκε τελικά ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη Σερρών;

Τι απαντά το Υπ.Πολιτισμού και τι θέση παίρνει το Associated Press

Αναταραχή προκάλεσε η σπουδαία ανακάλυψη του αρχαίου τάφου 498 μέτρων στην Αμφίπολη Σερρών, για το αν τελικά πρόκειται για την τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο πρόκειται για μια από τους σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών, αφού η εύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που πέθανε το 323π.Χ και θεωρείτο ότι ο τάφος του βρισκόταν στην Αίγυπτο, φάνταζε μακρινό όνειρο.

Ο τάφος, λοιπόν, στον οποίο γίνονται ανασκαφές στην Αμφίπολη Σερρών, είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν του πατέρα του Αλεξάνδρου, Φίλιππου στη Βεργίνα και παραπέμπει σε κατασκευή που θα γινόταν μόνο για ένα πολύ σπουδαίο πρόσωπο. Είναι επενδυμένος με άριστης ποιότητας μάρμαρο κι έχει ιδιαίτερη αρμονία και συμμετρία. Ο τάφος έχει πυραμιδωτό σχήμα, ενώ στην κορυφή του φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί ένα λιοντάρι, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.

Αν και οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταλήξει ότι πρόκειται για τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά, εικάζεται έντονα αυτή η εκδοχή.

BattleofIssus333BC-mosaic-detail1.jpg

«Παρακινδυνευμένα» χαρακτηρίζει τα συμπεράσματα, πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα, το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση του:

«Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με την ανασκαφή μεγάλου κτιστού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνη Περιστέρη.

Οι έρευνες φέρνουν στο φώς ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρ��κειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ή��αν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.

Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη».

800px-Map-alexander-empire.jpg

Το εύρημα δεν άφησε αδιάφορο το Associated Press, το οποίο ασπάστηκε την θέση του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε άρθρο του με τίτλο «Αρχαίος Τάφος στην Ελλάδα τροφοδοτεί πολλές συζητήσεις», το Associated Press αναφέρεται στον αρχαίο τάφο μήκους 498 μέτρων ο οποίος βρέθηκε στην Αμφίπολη Σερρών και είναι υπό ανασκαφή, ενώ παράλληλα αναφέρονται στο ενδεχόμενο να είναι η τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και της γυναίκας του Ρωξάνης και του νεαρού διαδόχου του.

«Οι ελληνικές ιστοσελίδες, είναι ενθουσιώδεις από το γεγονός ότι μπορεί να βρέθηκε ο τάφος του βασιλιά- πολεμιστή Μεγάλου Αλεξάνδρου του 4ου αιώνα π.Χ, τον οποίον ψάχνουν για αρκετά χρόνια και θεωρούταν ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο» γράφει χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top