Παρουσίαση βιβλίου: «Γαλαξείδι, Η πολιτεία – τα σπίτια»

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Γαλαξειδίου

​Οι φίλοι του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Γαλαξείδι, η πολιτεία – τα σπίτια", την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013, στις 8.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Γαλαξειδίου (Παρθεναγωγείο).

«Εκεί που η πλαγιά της Γκιώνας σώνεται στον Κορινθιακό, μέσα από ένα ανάερο κυματισμό γυμνών λόφων, μέσα στο φωτερό θάμπος του ήλιου και του γαλάζιου, βρίσκεται το Γαλαξείδι, η ναυτική πολιτεία της ομορφιάς και του ονείρου» γράφει η Άσπα Γ. Τσαουσάκη.

«Το Γαλαξείδι, ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακού οικιστικού συνόλου, κατάφερε να επιβιώσει για αρκετές εκατοντάδες χρόνια, διαφυλάσσοντας τη φυσιογνωμία του σε πείσμα των αλλεπάλληλων επιδρομών και της τακτικά επανερχόμενης μανίας του Εγκέλαδου, μόνιμου και πανάρχαιου εχθρού της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

[…]
Η πολιτεία και τα σπίτια ιδωμένα μέσα στο ιστορικό – κοινωνικό – οικονομικό τους πλαίσιο αποτελούν βασικό τομέα των υλικών εκδηλώσεων του οικιστικού παραδοσιακού συνόλου που λέγεται Γαλαξείδι και που γεννήθηκε, ανδρώθηκε, γέρασε, μ’ άλλα λόγια εξελίχθηκε σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Τελικά μέσα από το σύνολο του υλικού προβάλλει ανάγλυφη η συνθετική εικόνα της ναυτικής κατ’ εξοχήν κοινότητας, που αποτελούσε, ιδιαίτερα στην περίοδο της ακμής της (1830 – 1900 περίπου), ένα ομοιογενές και σχεδόν αυτοδύναμο σύνολο, έναν πλήρη κύκλο ζωής, και ρύθμιζε αυτόνομα τα του βίου της» (Από τον πρόλογο του Αρχαιολόγου, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Πέτρου Θέμελη)

"Γαλαξείδι, Η πολιτεία – τα σπίτια"

Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη
Άσπα Τσαουσάκη
Γωγώ Χαβιαρά

Άμφισσα 2013
3η έκδοση
ISBN: 978–618–80839–9-5

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top