Λαμπρή έναρξη στο κατάμεστο Ηρώδειο για το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Συνέρευσαν περισσότεροι από 2.000 φιλόσοφοι από 105 χώρες

Λαμπρή έναρξη στο κατάμεστο Ηρώδειο για το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Στην αυγουστιάτικη Αθήνα συνέρευσαν περισσότεροι από 2.000 φιλόσοφοι από 105 χώρες μεταξύ των οποίων ο Γιούγκερν Χάμπερμας και ο Ουμπέρτο Έκο, για να παρακολουθήσουν το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που πραγματοποιείται από την Κυριακή 4 Αυγούστου έως τις 10 Αυγούστου. Κύριο θέμα είναι «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής».
1958714.jpg
Τα Παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας οργανώνονται κάθε πέντε χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) σε συνεργασία με μία από τις εταιρείες που είναι μέλη της.

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που διεξάγεται στην Αθήνα, διοργανώνεται από την Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτείται από την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε στο κατάμεστο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού.

«Το συνέδριο αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στην ανθρωπότητα, είναι ένα αγαθό που έρχεται για να μείνει στη ζωή μας ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» τόνισε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου ευχαριστώντας για την συμπαράστασή τους τους φορείς που στάθηκαν αρωγοί στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.
1958715.jpg
«Όταν πριν από τέσσερα χρόνια συμφωνήθηκε στη Σεούλ ότι το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα γίνει στο λίκνο της Δυτικής Φιλοσοφίας, στην Ελλάδα, ήμασταν ενθουσιασμένοι», είπε κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου ο Γουίλιαμ ΜακΜπράιντ, πρόεδρος της FISP, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Φιλοσοφίας.

«Καλωσορίζουμε τους συνέδρους στην Αθήνα, η παρουσία σας εδώ μας γεμιζει χαρά», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Σας καλωσορίζουμε στη χώρα όπου δίδαξε ο Πλάτων και Αριστοτέλης, στη χώρα του Ηράκλειτου και του Πρωταγόρα, στη χώρα του Θαλή και του Πυθαγόρα» σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος εκφράζοντας τα αισθήματα φιλίας, σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς τους συνέδρους για το γεγονός ότι έχουν μελετήσει την ελληνική φιλοσοφία.

Τους χαιρετισμούς ακολούθησε συναυλία με έργα των Κερουμπίνι, Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Χατζιδάκι, Καλκάνη και Γκλουκ.
1958716.jpg
Τέσσερις Φιλοσοφικές Συναντήσεις θα διεξαχθούν σε μέρη συνδεδεμένα με την πολιτισμική κληρονομιά της Αθήνας: Πνύκα, Ακαδημία Πλάτωνος, Αγ.Φωτεινή Ιλισού, Λύκειο Αριστοτέλη.

Αρκετοί και πολλαπλοί είναι οι στόχοι του Συνεδρίου, το οποίο επιδιώκει:

• Να διερευνήσει τις φιλοσοφικές παραδόσεις των διαφόρων περιοχών του κόσμου και να προβεί σε αναμεταξύ τους αναφορικά με τις διαφορετικές και ποικίλες συμβολές τους και τις τυχόν αλληλεπιδράσεις τους.
• Να αναστοχαστεί και να υποβάλει σε κριτική εξέταση την αντίληψη για την αποστολή, το έργο και τους σκοπούς της φιλοσοφίας στο σύγχρονο κόσμο
• Να τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού στο δημόσιο λόγο για τα παγκόσμια ζητήματα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας του 2013 καλεί σε συζήτηση για τη φύση, το ρόλο και τις ευθύνες της φιλοσοφίας και των φιλοσόφων σήμερα. Δεσμεύεται να επιστήσει την προσοχή του στα προβλήματα, στις συγκρούσεις, στις ανισότητες και στις αδικίες, που συνδέονται με την ανάπτυξη ενός πλανητικού πολιτισμού, που είναι συγχρόνως πολύμορφος και τεχνο-επιστημονικός.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου δομείται σύμφωνα με την παράδοση των Παγκοσμίων Συνεδρίων Φιλοσοφίας και αποτελείται από:

• Τέσσερις Ολομέλειες
• Επτά Συμπόσια
• Τέσσερις Φιλοσοφικές Συναντήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν σε μέρη συνδεδεμένα με την πολιτισμική κληρονομιά της Αθήνας (Πνύκα, Ακαδημία Πλάτωνος, Αγ. Φωτεινή Ιλισού, Λύκειο Αριστοτέλη)
• Επιχορηγούμενες Διαλέξεις
• Στρογγυλές τράπεζες
• Συνεδρίες Εταιρειών μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών
• Συνεδρίες για Φοιτητές (Student Sessions)
• Συνεδρίες Ελεύθερων Ανακοινώσεων
• Συνεδρίες Αναρτημένων Ανακοινώσεων (Poster Sessions)

1958717.jpg

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top