Αυτά είναι τα 7 Μνημεία της Ευρώπης που βρίσκονται σε κίνδυνο!

Ποιά περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Europa Nostra;

​Με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για το 50o επετειακό συνέδριο της Europa Nostra και της τελετής απονομής των βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς, ανακοινώθηκαν τα πρώτα 7 Μνημεία της Ευρώπης, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα επτά Μνημεία που απειλούνται είναι το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας,

rwmaiko amfitheatro.jpg

η νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο,

nekri zwni Kipros.jpg

οι Οχυρώσεις του Βωμπάν στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία,

oxurwseis Gallia.jpg

το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέττο Πο στην Ιταλία,

monastiri Italia.jpg

το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας,

portogalia monastiri.jpg

το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία

orixeio Roumania.jpg

και η Αρμένικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μαρντίν της Τουρκίας.

armeniki ekklisia.jpg

Αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω έλλειψης πόρων ή τεχνογνωσίας, είτε λόγω ανεπαρκούς πολεοδομικού σχεδιασμού, είτε λόγω εγκατάλειψης, φυσικής καταστροφής κ.ά και χρειάζονται άμεση διάσωση.

Σημαντική είναι η θέση της Europa Nostra για το Τατόι, που είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των 14 προεπιλεχθέντων Μνημείων.

Το Τατόι αποτελεί πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, αφ’ ενός για την τεράστια σημασία του για τα 4 εκατομμύρια πολιτών της Αθήνας και αφ’ ετέρου για την αναγνώριση της σημασίας του εκ μέρους του ελληνικού κράτους, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το Τατόι ως προστατευόμενη περιοχή, με πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας το 2003.

Από τότε έχουν εκτελεσθεί διάφορα αποσπασματικά αναστηλωτικά έργα, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όμως τα συνεχιζόμενα προβλήματα σε σχέση με το Τατόι προέρχονται, όπως δήλωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Europa Nostra, από την οικονομική στενότητα και την διοικητική αβεβαιότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top