Το 2013 ολοκληρώνονται τα έργα αναστήλωσης του Παρθενώνα!

Το αναστηλωτικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 8.000.000 ευρώ

​Σε εξέλιξη είναι τα τελευταία χρόνια τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη, τα οποία μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2013, όπως ανέφερε η Μαίρη Ιωαννίδου, επίτιμη διευθύντρια της υπηρεσίας μνημείων Ακροπόλεως.
«Το μεγαλύτερο έργο στον Παρθενώνα αυτή την περίοδο είναι η επέμβαση στη δυτική πλευρά του μνημείου, που αναστηλώθηκε από τον Νικόλαο Μπαλάνο την πρώτη περίοδο αναστήλωσης του Παρθενώνα (1898-1902). Η πρώτη επέμβαση στο μνημείο από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) έγινε το 1976, όταν απομακρύνθηκαν από το δυτικό αέτωμα τα εναπομείναντα σε αυτό γλυπτά του Κέκροπος και της Καλλιρρόης και αντικαταστάθηκαν με αντίγραφα από πολυεθυλαίνιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιωαννίδου σε συζήτηση στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Το αναστηλωτικό πρόγραμμα γίνεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 8.000.000 ευρώ. Η επίτιμη διευθύντρια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δυτική πλευρά του μνημείου, εξαιτίας θραύσεις των λίθων, παραμορφώσεων από σεισμούς αλλά και από την έκρηξη που ακολούθησε τον βομβαρδισμό του Μοροζίνι το 1687, καθώς και από την πολύ κακή κατάσταση διατήρησης της επιφάνειας από την αρχαία πυρκαγιά του 267 μ.Χ..

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top