Εορτολόγιο 14 Απριλίου: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σε ποιους θα ευχηθούμε σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, είναι των Αγίου Αριστάρχου Αποστόλου, Αγίας Θωμαΐδος μάρτυρος, Οσίου Σάββα του Νέου εν Καλύμνω και Ιωάννου της Κλίμακος.

Ο Αρίσταρχος ήταν συνεργάτης του Απόστολου Παύλου και συναιχμάλωτός του. Ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους, διετέλεσε επίσκοπος Απαμείας στη Συρία.

Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 14 Απριλίου.

Σήμερα γιορτάζουν οι:

  • Αρίσταρχος
  • Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή
  • Σάββας, Σάβας, Σαββούλης
  • Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη *

 

Ανατολή ήλιου: 06:50

Δύση ήλιου: 20:00

Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες 10 λεπτά
Σελήνη 6 ημερών

 

Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Τσάγκας

Η 14η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Τσάγκας (World Chagas Disease Day), με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ελήφθη στις 28 Μαΐου 2019, για να τιμηθεί ο βραζιλιάνος γιατρός Κάρλος Τσάγκας (1879-1934) που την πρωτοπεριέγραψε στις 14 Απριλίου 1909 και από τον οποίο πήρε το όνομά της η παρασιτική αυτή νόσος που πλήττει κυρίως τους πληθυσμούς της Λατινικής Αμερικής.

Η νόσος Τσάγκας ή Αμερικανική Τρυπανοσωμίαση είναι η πιο κοινή τροπική παρασιτική ασθένεια στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Προκαλείται από τσιμπήματα των λεγόμενων ακάρεων του φιλιού (kissing bugs), που τρέφονται γύρω από το στόμα του ανθρώπου (εξού και η ονομασία τους).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top