Στάθης Ψάλτης: Η πρώτη του συμμετοχή σε ταινία - Ήταν 14 χρόνων!

Είχε αρραβωνιαστεί επτά φορές με γνωστή ηθοποιό

Καίτη Φίνου: «Είχα αρραβωνιαστεί με τον Στάθη Ψάλτη πάνω από επτά φορές» / βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα στις 27 Φεβρουαρίου του 1951 γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς της γενιάς του, που άφησε το στίγμα του στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Ο λόγος για τον Στάθη Ψάλτη, ο οποίος επέλεξε σε όλη την καριέρα του να κάνει επιθεώρηση και ανάλαφρες κινηματογραφικές κωμωδίες.

Σάκης Μπουλάς: Είχε πληρώσει στους φίλους του το γεύμα για την κηδεία του

Όπως είχε σχολιάσει για εκείνον  ο θεατρικός κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος: «Όταν πρωτοβγήκε στη σκηνή ο Στάθης Ψάλτης ήμουν διθυραμβικός, αλλά έπαιξε Σαίξπηρ και ήταν εκπληκτικό, επέλεξε να κάνει κάτι άλλο και το έκανε πολύ καλά αυτό που έκανε. Το θεωρούσε εύκολο ουσιαστικά για τις δυνατότητές του, δεν κουραζόταν να το κάνει».

Ο Στάθης Ψάλτης, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του ΄80, ενώ πολλές ατάκες του έγιναν σλόγκαν και τις ακούμε έως και σήμερα.

Ταϋγέτη Μπασούρη: Η σχέση με τον Βέγγο και ο θάνατος που δεν ξεπέρασε ποτέ

Ποιος ήταν ο Στάθης Ψάλτης 

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας, ενώ σε ηλικία 11 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Αιγάλεω. Οπως έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του στο παρελθόν, προτού γίνει ηθοποιός, πέρασε από πολλά επαγγέλματα: «Έχω κάνει πολλά πράγματα: Δούλεψα στην οικοδομή, σε τσαντάδικο, σε καταστήματα, μέχρι που στα 13 μου χρόνια ήθελα να αρπάξω τη ζωή από τα μαλλιά και μπάρκαρα. Επιθυμούσα να φύγω γενικά από την Ελλάδα. Πήγα σε ένα εμπορικό πλοίο και ταξίδεψα σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Εκείνη την περίοδο σκεφτόμουν πως την ίδια ώρα που κάποια άλλα παιδιά έπαιζαν με τα παιχνίδια τους, εγώ πάλευα με τα κύματα. Αρχικά ήμουν καμαρότος -δούλευα περίπου 20 ώρες το 24ωρο- και στη συνέχεια παρακάλεσα τον καπετάνιο να μου αλλάξει θέση. Έτσι έγινα βοηθός λαδά στις μηχανές του πλοίου. Βέβαια, ήταν τεράστια εμπειρία για εμένα αυτά τα δύο χρόνια που έλειψα. Γνώρισα χαρακτήρες, μέρη».

Ο Στάθης Ψάλτης ασχολήθηκε εν τέλει με την ηθοποιία, ενώ είχε σκοπό να ακολουθήσει τον τομέα της ψυχολογίας, όταν ο Κώστας Αθανασόπουλος τον πήγε στην οντισιόν του «Εθνικού Θεάτρου». Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. 

Πολλές ταινίες στις οποίες συμμετείχε με τον έρωτα της ζωής του, Καίτη Φίνου, έγιναν τρομερά δημοφιλείς και είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό: «Τροχονόμος Βαρβάρα» (1981), «Τα Καμάκια» (1981), «Βασικά καλησπέρα σας» (1982), «Και ο πρώτος ματάκιας» (1982), «Καμικάζι αγάπη μου» (1983), «Έλα ν’ αγαπηθούμε ντάρλινγκ» (1984), «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια» (1984) και «Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω» (1985).

Εμφανίστηκε τελευταία φορά στη βιογραφική ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης», η οποία προβλήθηκε το 2017 μετά τον θάνατό του. Τον συγκεκριμένο ρόλο απέδωσε «με σπαρακτικό τρόπο, με μία πρωτόγνωρη πνευματικότητα», σύμφωνα με τον Γιάννη Σμαραγδή.

Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ: Δείτε συλλεκτικό βίντεο από τον γάμο τους!

Έπαιξε τον πρώτο του ρόλο σε ηλικία 14 χρόνων

Ο Στάθης Ψάλτης ήταν μόλις 14 χρόνων όταν εμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1695, παίζοντας μία σκηνή στην κωμωδία «Το ρομάντσο μιας καμαριέρας. Εάν και πολύ νεαρός, η συμμετοχή του αυτή του άνοιξε αρκετές πόρτες στην υποκριτική, με δεύτερη εμφάνισή του λίγα χρόνια αργότερα, στην ταινία «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα», του Όμηρου Ευστρατιάδη (1972).

Οι γάμοι, ο μεγάλος έρωτας με την Καίτη Φίνου και το πρόωρο τέλος

Ο Στάθης Ψάλτης έκανε τον πρώτο του γάμο σε ηλικία μόλις 17 χρόνων, με την ηθοποιό Κάτια Κυβέλου, με την οποία και απέκτησε μία κόρη, τη Μαρία Ψάλτη. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι αυτός ο γάμος ήταν μία νεανική τρέλα που, παρόλα αυτά, του άφησε το μεγαλύτερη δώρο της ζωή του, την κόρη του.

Δεύτερη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Τάρια Μπούρα και τρίτη η επίσης ηθοποιός Χριστίνα Φιτσάκη, με την οποία γνωρίστηκε το 1995 και το ζευγάρι παντρεύτηκε 11 χρόνια μετά. Προσπάθησαν να κάνουν παιδιά αλλά δε τα κατάφεραν, αλλά ήταν πολύ αγαπημένοι έως το τέλος της ζωής του σπουδαίου ηθοποιού. 

O Στάθης Ψάκτης με την τελευταία σύζυγό του, Χριστίνα Φιτσάκη / Φωτογραφία ndp

Καίτη Φίνου: «Είχα αρραβωνιαστεί με τον Στάθη Ψάλτη πάνω από επτά φορές» 

Πηγές αναφέρουν ότι ο Στάθης Ψάλτης ήταν αθεράπευτος γυναικάς και ότι από τη ζωή του πέρασαν πολλές νεαρές ηθοποιοί που έκαναν τα πρώτα τους βήματα μαζί του.

Ένας μεγάλος έρωτας ήταν αυτός που έζησε και με την Καίτη Φίνου, με την οποία έμεινε μαζί για 5 χρόνια και αρραβωνιάστηκε επτά φορές! Δυστυχώς, ο χωρισμός τους ήταν αναπόφεκτος, όπως δήλωσε και σε συνέντευξή της η ίδια Καίτη Φίνου το 2023, μιλώντας για τη σχέση της με τον Στάθη Ψάλτη και πώς ο ίδιος ακύρωσε τον γάμο τους, μόλις 1,5 μήνα προτου παντρευτούν: «Στο θέατρο παίζαμε μαζί, εγώ αποφασίζω να χωρίσω, ήταν η τελευταία ευκαιρία που του έδωσα. Έμενα 5,5 χρόνια στο ίδιο σπίτι με τον Στάθη. Όταν χώρισα με τον Στάθη και μετά επέμενε να είμαστε μαζί σε μια ταινία.  Ήταν να παντρευτούμε με τον Στάθη στις 24 Φεβρουαρίου. Έχω πάει στο Κολωνάκι να κάνω πρόβα για το νυφικό. Γυρίζω σπίτι και βλέπω εκεί τον μάνατζερ του Στάθη, ο οποίος μου λέει ότι με περιμένει στο δωμάτιο ο Στάθης. Εκεί ο Στάθης μου λέει ότι τελικά δεν θα παντρευτούμε. Η μητέρα μου ήταν στα τελευταία της, της το είχα πει και έψαχνε τι θα φορέσει. Αυτό ήταν 1,5 μήνα πριν τον γάμο. Μου είχε κρύψει ότι δεν είχε πάρει διαζύγιο από την γυναίκα του και τότε δεν ήταν γρήγορα τα διαζύγια».

Ο Στάθης Ψάλτης, άφησε τη τελευταία του πνοή στα 66 του χρόνια, στις 21 Απριλίου 2017, στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» της Αθήνας, ταλαιπωρημένος από τον καρκίνο των πνευμόνων από τον οποίο έπασχε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top