Ένας χρόνος από τους καταστροφικούς σεισμούς 7,8 R και 7,5 R στην Τουρκία

Η ανάρτηση της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα

Ένας χρόνος από τους καταστροφικούς σεισμούς 7,8 R και 7,5 R στην Τουρκία

Ήταν ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023, έναν χρόνο πριν, όταν δύο ισχυροί σεισμοί 7,8 και 7,5 Ρίχτερ έπληξαν συνολικά 11 επαρχίες στη νότια και νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και καταστροφές που δε χωρά ο ανθρώπινος νους.

Σεισμός Τουρκία: H Ελλάδα στο πλευρό των σεισμόπληκτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η καταστροφή από το δίδυμο των σεισμών στην Τουρκία, που στην πρώτη περίπτωση ξεπέρασε σε ένταση τον βαθμό 11 και προσέγγισε σε κάποιες περιοχές και τον βαθμό 12 στην κλίμακα Mercalli-Sieberg (βαθμός που αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή), κάλυψε μια έκταση σχεδόν στο ήμισυ του μεγέθους της Γερμανίας, με τα συντρίμμια να σχηματίζουν βουνά και τη σκόνη να καθιστά αποπνικτική -ιδίως τον πρώτο καιρό- την ατμόσφαιρα.

Την περασμένη Παρασκευή, στον απόηχο της συνεχιζόμενης συζήτησης για τον ακριβή απολογισμό των θυμάτων και λίγες μέρες πριν από τη σημερινή μαύρη επέτειο, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια ανέφερε πως συνολικά 53.537 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον προηγούμενο αριθμό των 50.783 νεκρών.

Σεισμός Τουρκία: «Μπαμπά μην κλαις, έρχονται να μας σώσουν»

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Τουρκία και στη γειτονική Συρία, που υπέστη επίσης βαρύ πλήγμα, εκτιμούνται σε πάνω από 60.000. Οι δε τραυματίες σε μια ζώνη όπου διαβιούσε το 1/5 του τουρκικού πληθυσμού και το 1/3 των Σύρων προσφύγων στη χώρα (σ.σ. η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, μεταξύ αυτών και περίπου 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες), ξεπερνούν τις 107.000. Κι όσοι, όμως, επέζησαν είτε αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες πόλεις της τουρκικής επικράτειας, είτε εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ ή σκηνές, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στήσει πολύ κοντά στο μέρος, όπου κάποτε βρισκόταν το σπίτι τους.

Η ανάρτηση της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα

«Σήμερα είναι η πρώτη επέτειος από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία. Την ημέρα αυτή, 
η ελληνική πρεσβεία αποτίει φόρο τιμής στα θύματα αυτής της απρόβλεπτης φυσικής καταστροφής.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα και ενώθηκε με τη γειτονική μας Τουρκία, στις προσπάθειές της για την ανακούφιση των επιπτώσεων των σεισμών, στέλνοντας σωστικά συνεργεία στο έδαφος της, μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλων των πρωτοβουλιών της ΕΕ για κινητοποίηση και διάθεση κονδυλίων για την ανοικοδόμηση και την ανακούφιση των πληγέντων από τους σεισμούς, υποστηρίζοντας την πρόοδο του τεράστιου έργου που επιτελεί η τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή.

Στη γείτονά μας Τουρκία, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να σταθούμε δίπλα της σε κάθε ανθρώπινα δύσκολη στιγμή», ήταν η ανάρτηση της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top