Μπενίτο Μουσολίνι: Τον εκτέλεσαν και τον κρέμασαν μαζί με την ερωμένη του

Ο θάνατος του Ντούτσε δύο ημέρες πριν πεθάνει ο Αδόλφος Χίτλερ

Σαν σήμερα στις 28 Απριλίου 1945 εκτελείται με πυροβολισμούς ο Ιταλός πολιτικός, ιδρυτής και ηγέτης του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος, Μπενίτο Μουσολίνι μαζί με την ερωμένη του, Κλάρα Πετάτσι, ενώ τα πτώματά τους μεταφέρονται και κρεμιούνται στην Πιατσάλε Λορέτο του Μιλάνου. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι η εκτέλεσή τους μετατράπηκε σε λιντσάρισμα από 5.000 εξοργισμένους ανθρώπους.

Αθανάσιος Διάκος: Ο μαρτυρικός θάνατος του πιο όμορφου ήρωα της Επανάστασης

Τι σημαίνει το «Ντούτσε»

Ο Μπενίτο Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943. Γνωστός και ως Ντούτσε (Il Duce = αρχηγός, ηγέτης), υπήρξε ο πρώτος χρονολογικά από τους φασίστες δικτάτορες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.

Ο Μπενίτο Μουσολίνι, γνωστός και ως Ντούτσε (Il Duce = αρχηγός, ηγέτης) / Φωτογραφία AP

Ποιος ήταν ο Μπενίτο Μουσολίνι

  • Ο Μπενίτο Αμίλκαρε Αντρέα Μουσολίνι (Benito Amilcare Andrea Mussolini) γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1883 στο Πρεντάπιο, ενώ γιος του τοπικού σιδερά Αλεσάντρο Μουσολίνι και της δασκάλας του χωριού Pόζας Μαλτόνι.
  • Στην ηλικία των 19 χρόνων μετανάστευσε στην Ελβετία, όπου συνελήφθη πολύ γρήγορα ως κατηγορούμενος για αναρχία, με αποτέλεσμα να τον απελάσουν από τη χώρα. Έτσι αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιταλία και να εκτίσει την προβλεπόμενη στρατιωτική του θητεία. 

  • Το 1910, όταν έκλεισε τα 27 του χρόνια, ανέλαβε χρέη γραμματέως της τοπικής οργάνωσης του Σοσιαλιστικού Kόμματος, και χαμογελούσε πλατιά όταν τον αποκαλούσαν «αντι-πατριώτη». Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετακομίζει στο Μιλάνο και αυτοδιορίζεται εκδότης της επίσημης εφημερίδας των σοσιαλιστών «Avanti» («Εμπρός»). Καυχιέται στους γύρω του ότι θα είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης που θα γνωρίσει ποτέ η Ιταλία.

  • Τον Νοέμβριο του 1914 ιδρύει νέα εφημερίδα, με το όνομα «II Popolo d’ ltalia» («Ο λαός της Ιταλίας»), ενώ τον Μάρτιο του 1919 ιδρύει το κόμμα «Fasci Italiani di Combattimento» («Ιταλικοί Πυρήνες της Μάχης»), που συγκροτείται κυρίως από τις μονάδες κρούσης του ιταλικού στρατού. Στις εκλογές που έλαβαν χώρα εκείνον τον Νοέμβριο χάνει παγωδώς.

  • Όμως, στις εκλογές της 15ης Μαΐου 1921, οι φασίστες έχουν καταφέρει να σημειώνουν σημαντικά κέρδη και, έτσι ο Μουσολίνι εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής.

Μουσολίνι: Ο δικτάτορας με τις αμέτρητες ερωμένες

Το 1936, ο Μπενίτο Μουσολίνι υποστηρίζει ανοιχτά τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία και συμμαχεί με τον Αδόλφο Χίτλερ / Φωτογραφία AP
  • Έως το 1930 κατάφερε να γίνει ο απόλυτος δικτάτορας. Επιζητούσε και ήθελε να τον παρομοιάζουν με τον Ναπολέοντα, ενώ φωτογραφιζόταν πολύ συχνά για τα Μέσα εκείνης της εποχής με την αγαπημένη του λέαινα, που είχε στον κήπο του.

  • Τον Οκτώβριο του 1935 εισβάλλει στην Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία), ενώ το 1936 υποστηρίζει ανοιχτά τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία και συμμαχεί με τον Αδόλφο Χίτλερ.

  • Το 1940 εμπλέκει τη χώρα του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μέλος του «Άξονα» Ιταλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας. Τον χειμώνα του 1940 θα υποστεί δεινή και ατιμωτική ήττα στα βουνά της Πίνδου από τον ελληνικό στρατό. 

  • Στις 24 Ιουλίου 1943, αμέσως μετά την απόβαση των Συμμάχων στην Ιταλία, το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο θα τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του και την επομένη ημέρα, με διαταγή του βασιλιά, ο Μουσολίνι θα συλληφθεί.

  • Στις 27 Απριλίου 1945, προσπαθώντας να διαφύγει στην Αυστρία, μεταμφιεσμένος σε Γερμανό στρατιώτη, αναγνωρίζεται από κομμουνιστές παρτιζάνους και συλλαμβάνεται.

Ο Μπενίτο Μουσολίνι επιζητούσε να τον παρομοιάζουν με τον Ναπολέοντα, ενώ φωτογραφιζόταν πολύ συχνά για τα Μέσα εκείνης της εποχής με την αγαπημένη του λέαινα που είχε στον κήπο του / Φωτογραφία AP

Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του Γεώργιου Καραϊσκάκη

Η σύλληψη και η εκτέλεση του «Ντούτσε» και της ερωμένης του

Η σύλληψη και το τέλος του Μπενίτο Μουσολίνι ήταν για πολλούς προβλεπόμενα, έπειτα από τις δράσεις και τις αποφάσεις του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν 27 Απριλίου του 1945, όταν ο Μουσολίνι και η ερωμένη του, μαζί αρκετούς ακόμη φασίστες του υπουργικού συμβουλίου, ταξίδευαν κρυμμένοι σε μια γερμανική φάλαγγα κοντά στο χωριό Ντόγκο στην όχθη της λίμνης Κόμο, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα για την Ελβετία.

Μια ομάδα Ιταλών αντιστασιαστών σταμάτησε το κομβόι, έπειτα από επίθεση σε αυτό. Ήταν ήδη πληροφορημένοι ότι ανάμεσα στους Γερμανούς βρισκόταν και ο Μπενίτο Μουσολίνι. Έτσι έκαναν φύλλο και φτερό όλα τα οχήματα και παρόλο που ο Ιταλός φασίστας ήταν μεταμφιεσμένος, φορώντας γερμανική στρατιωτική καμπαρντίνα, οι κομμουνιστές παρτιζάνοι τον αναγνώρισαν και τον συνέλαβαν, μαζί με την ερωμένη του και ακόμη 50 άτομα.

Οι αντάρτες μετέφεραν τον Μουσολίνι και ακόμη 50 φασίστες ηγέτες με τις οικογένειές τους στο Ντόγκο, όπου πέρασαν μέρος της νύχτας στους τοπικούς στρατώνες. Εκτός από τον Μουσολίνι και την Πετάτσι, δεκαέξι από αυτούς εκτελέστηκαν άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες την επόμενη ημέρα, ενώ 10 έπεσαν νεκροί τα επόμενα δύο βράδια.

Έτσι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και στις 29 Απριλίου του 1945 οι Ιταλοί αντιστασιακοί εκτέλεσαν τον Μπενίτο Μουσολίνι και την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι, ενώ την επόμενη μέρα ένας εξαγριωμένος όχλος 5000 ανθρώπων, κλωτσούσε έφτυνε και ουρούσε στα πτώματά τους στο κέντρο της πόλης όπου γεννήθηκε ο ιταλικός φασισμός. 

Μάλιστα, λέγεται ότι όταν ο Μουσολίνι άκουσε την ποινή του θανάτου, φώναξε: «Επιτρέψτε μου να σώσω τη ζωή μου και εγώ θα σας δώσω μια αυτοκρατορία»!

Δύο ημέρες αργότερα, ο Χίτλερ θα πέσει, επίσης, νεκρός.

Σαν σήμερα στις 28 Απριλίου 1945 συλαμβάνεται και εκτελείται με πυροβολισμούς ο  Μπενίτο Μουσολίνι μαζί με την ερωμένη του, Κλάρα Πετάτσι, ενώ τα πτώματά τους μεταφέρονται και κρεμιούνται στην Πιατσάλε Λορέτο του Μιλάνου / Φωτογραφία AP

Το βράδυ της σύλληψης του Μουσολίνι, ο Σάντρο Περτίνι, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ανταρτών στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε στο Ράδιο Milano: «Ο επικεφαλής αυτής της συμμορίας των παραβατών, ο Μουσολίνι, που μαζί με τον με εχθρό και με φόβο προσπάθησε να διασχίσει τα σύνορα της Ελβετίας, συνελήφθη. Θα πρέπει να παραδοθεί στο δικαστήριο του λαού, ώστε να μπορεί να τον κρίνει γρήγορα. Αυτό θέλουμε, ακόμα κι αν νομίζουμε ότι η εκτέλεση από μια διμοιρία, είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή γι' αυτόν τον άνθρωπο. Θα άξιζε να σκοτωθεί σαν ψωριάρικο σκυλί».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top