Τζάκι Τσαν: Οι γονείς του ήθελαν να τον «πουλήσουν» για 26 δολάρια!

Ο πατέρας του ήταν κατάσκοπος και η μητέρα του έμπορος ναρκωτικών

Σαν σήμερα στις  στις 7 Απριλίου του 1954 γεννήθηκε ο ταλαντούχος ηθοποιός Τζάκι Τσαν, ένας από τους πιο διάσημους πρωταγωνιστές σε ταινίες δράσης παγκοσμίως, με μια καριέρα που μετρά σχεδόν 60 χρόνια, ενώ έχει καθιερωθεί και ως ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Ασίας.

Μπρους Λι: Η στιγμή που πέφτει νεκρός ο γιος του στα γυρίσματα ταινίας

Σαν σήμερα στις στις 7 Απριλίου του 1954 γεννήθηκε ο Τζάκι Τσαν, ένας από τους πιο διάσημους πρωταγωνιστές σε ταινίες δράσης παγκοσμίως / Φωτογραφία AP

Ο Τζάκι Τσαν είναι, επίσης, πολύ γνωστός για το χαρακτηριστικό χιούμορ στους χαρακτήρες που υποδύεται, καθώς και για τις δύσκολες σκηνές δράσης τις οποίες θέλει να βγάζει εις πέρας μόνος του, χωρίς τη βοήθεια από επαγγελματίες κασκαντέρ. Μία απόφαση που στο παρελθόν του έχει κοστίσει, καθώς έχει τραυματιστεί σε αρκετά γυρίσματα, προσπαθώντας να τελειοποιήσει τέτοιου είδους σκηνές, εμπνεόμενος από τον Μπρους Λι.

Όπως είχε αναφέρει κατά τη διάρκειας μίας συνέντευξης τύπου: «Μία από τις αφίσες μου λέει “Ο δεύτερος Μπρους Λι, Τζάκι Τσαν”, αλλά το δεύτερος και Τζάκι Τσαν είναι πολύ πολύ μικρότερα από τον τεράστιο Μπρους Λι».

Γιούρι Γκαγκάριν: Οι πρώτες λέξεις που ακούστηκαν ποτέ στο διάστημα

Τζάκι Τσαν: Ο πατέρας του κατάσκοπος, η μητέρα του έμπορος ναρκωτικών

Ο Τζάκι Τσαν είχε πάρα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του, Τσαρλς, ήταν κατάσκοπος για την κινεζική κυβέρνηση, ενώ η μητέρα του, Λι Λι, εμπορευόταν όπιο. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν ο πατέρας του Τζάκι τη συνέλαβε. Όταν η Λι Λι σταμάτησε με το εμπόριο οπίου και αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τζόγο, ήταν τόσο καλή σε αυτό, που η φήμη της διαδόθηκε σε όλη τη Σαγκάη.

Το 1949 ο Τσαρλς μετανάστευσε στο Χονγκ Κονγκ και δύο χρόνια αργότερα τον ακολούθησε και η μητέρα του Τζάκι. Όταν γεννήθηκε ο Τζάκι, τον ονόμασαν Κονγκ-Σανγκ Τσαν, δηλαδή, «Ο Τσαν που γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ». Ο Τζάκι δεν ήταν το πρώτο τους παιδί, κάτι που ο ίδιος το έμαθε αρκετά χρόνια μετά τη γέννησή του.

Στην Κίνα τη δεκαετία του '40, ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους και να προσπαθούν να βρουν σε άλλη χώρα, καλύτερη τύχη, με σκοπό να τα συντηρούν οικονομικά εξ αποστάσεως, χωρίς να έχουν πλέον επαφή με την οικογένεια που άφησαν πίσω. Συγκεκριμένα, ο Τσαρλς επανασυνδέθηκε με τους γιους του το 1985, ενώ έως και τότε δε γνώριζε καν αν ζούσαν.

Οι γονείς του Τζάκι παραλίγο να τον πουλήσουν για... 26 δολάρια

Τα πρώτα χρόνια στο Χονκ Κονγκ ήταν πάρα πολύ δύσκολα για τους γονείς του Τζάκι, οι οποίοι εργάζονταν για τον Γάλλο πρόξενο, αλλά μετά βίας τα έβγαζαν πέρα οικονομικά. Ήταν τόσο άσχημη η οικονομική τους κατάσταση, που όταν γεννήθηκε ο Τζάκι Τσαν, οι γονείς του σκέφτηκαν σοβαρά την πρόταση της νοσοκόμας να πουλήσουν τον νεογέννητο γιο τους για 26 δολάρια! Κάτι, που εν τέλει, δεν έπραξαν, αλλά παρόλα αυτά αποφάσισαν να φύγουν για την Αυστραλία (χωρίς τον Τζάκι), αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Ο Τζάκι τότε ήταν 7 χρόνων. Αποφάσισαν να γράψουν εσώκλειστο στην απαιτητική Σχολή Όπερας, λόγω του ήταν πολύ κακός μαθητής και έμπλεκε και συχνά σε καβγάδες. 

Ούρσουλα Άντρες: Ποιο ήταν το πρώτο κορίτσι του James Bond

Το bulling, οι καβγάδες και η απαιτητική Σχολή Όπερας

Ο Τσαν ήταν ένα πολύ υπερενεργητικό παιδί. Επίσης, ήταν τόσο κακός μαθητής που δεν κατάφερε να περάσει ούτε την πρώτη τάξη του σχολείου. Πέραν αυτού, ήταν πολύ ντροπαλό ως παιδί, με αποτέλεσμα να δέχεται αρκετό bulling. Ωστόσο, ανόρθωσε το ανάστημά του όταν ένα άλλο παιδί βρέθηκε στην ίδια θέση με εκείνον και από τότε σύχναζε σε μπιλιαρδάδικα και άλλα κακόφημα στέκια και έμπλεκε πολύ συχνά σε καβγάδες.

Όταν στα 7 του χρόνια οι γονείς του τον έγραψαν εσώκλειστο στη Σχολή Όπερας και εκείνοι έφυγαν για την Αυστραλία, αναζητώντας καλύτερες δουλειές, ο Τσαν δεν περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε. Οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης σχολής ήταν τρομερά σκληρές. 


Ο Τζάκι εκπαιδευόταν ανελιπώς από τον πρώτο κιόλας χρόνο πάνω στη μουσική, τα ακροβατικά, τον χορό και τις πολεμικές τέχνες. Οι προπονήσεις μπορεί να κρατούσαν έως και 18 ώρες, ενώ αρκετές φορές ακόμη και οι καλύτεροι μαθητές τιμωρούνταν, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Σχολή πίεζε τα παιδιά για υψηλότερες αποδόσεις.

Τα μαθήματα της Σχολής σχετίζονταν αποκλειστικά με τον χώρο του θεάματος. Τα παιδιά δε διδάσκονταν γραφή και ανάγνωση, με αποτέλεσμα στα 60 του χρόνια, ο Τζάκι Τσαν να μιλάει μεν επτά γλώσσες, αλλά να δυσκολεύεται να γράψει τα στοιχειώδη ακόμη και στη μητρική του.

Ο Τζάκι Τσαν το 2016 έκανε επιτέλους ένα όνειρο του πραγματικότητα, καθώς τιμήθηκε με Oscar για τα «εξαιρετικά επιτεύγματά του» από την Ακαδημία Κινηματογράφου / Φωτογραφία AP

Ο Τζάκι και η άγνωστη μουσική του καριέρα

Αν και οι περισσότεροι μπορεί να αναγνωρίζουν τον Τζάκι Τσαν ως ταλαντούχο ηθοποιό, δεν γνωρίζουν τίποτα για την καριέρα του στη μουσική. Ξεκίνησε, λοιπόν, την καριέρα του στην ηχογράφηση τη δεκαετία του ’80 και έχει κυκλοφορήσει 20 άλμπουμ σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών και των καντονέζικων, ενώ το 1980, ο Τσαν τραγούδησε το «The Young Master» στην ταινία του «Kung Fu Fighting Man». Από τότε έγινε γνωστός κυρίως στην Ασία και για την ηχογράφηση τραγουδιών στις ταινίες του.

Το Όσκαρ

Ο Τζάκι Τσαν το 2016 έκανε επιτέλους ένα όνειρο του πραγματικότητα, καθώς τιμήθηκε με Oscar για τα «εξαιρετικά επιτεύγματά του» από την Ακαδημία Κινηματογράφο, έπειτα από δεκάδες ταινίες που τον καθιέρωσαν ως τον μεγαλύτερο ίσως σταρ ταινιών πολεμικών τεχνών. 

Η πρόεδρος της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν δήλωσε για εκείνον: «Τα Τιμητικά Βραβεία δημιουργήθηκαν για καλλιτέχνες όπως ο Τζάκι Τσαν, η Αν Κόουτς, ο Λιν Σταλμάστερ και ο Φρέντερικ Γουάισμαν –αληθινοί πρωτοπόροι και θρύλοι στους τομείς τους. Το Συμβούλιο είναι περήφανο που θα τιμήσει τα απίστευτα επιτεύγματά τους και ανυπομονούμε να γιορτάσουμε μαζί τους στα Governors Awards».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top