Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου σε Ευρώπη και Καναδά

Γερμανία - Ναζί

Κάθε χρόνο, στις 23 Αυγούστου, τιμάται η ευρωπαϊκή ημέρα υπέρ της μνήμης των θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού, γνωστή και ως Διεθνής ημέρα της μαύρης πόρπης.

Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε από την Διακήρυξη της Πράγας για την Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Κομμουνισμό στις 3 Ιουνίου 2008 που υπογράφτηκε από τον Βάτσλαβ Χάβελ και μέλη της Ευρωπαϊκής Βουλής. Η 23η Αυγούστου ήταν η ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και της Ναζιστικής Γερμανίας. Σκοπός της εορτής είναι η απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς των μαζικών εκτοπίσεων και δολοφονιών του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, και η επανίδρυση της ειρήνης και ευστάθειας στην Ευρώπη του σήμερα.

Η εθνική εορτή τιμάται εκτός της Ευρώπης και στον Καναδά.

Το μήνυμα της Κομισιόν για την 23η Αυγούστου

«Η ελευθερία από τον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό δεν είναι δεδομένη», υπενθυμίζουν η Αντιπροέδρος της Κομισιόν Jourová και ο Επιτρόπος Reynders με αφορμή την ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσαν η Αντιπρόεδρος και ο Επίτροπος, αναφέρουν ότι «Κάθε 23 Αυγούστου είναι μια μέρα για να θυμηθούμε τα μαθήματα αυτού του τρομακτικού παρελθόντος, για να θυμόμαστε εκείνους που υπέφεραν σε τα χέρια των βάναυσων καθεστώτων σε ολόκληρη την ήπειρό μας και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ελευθερία από τον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό δεν είναι δεδομένη. Είναι ένας σκληρός τρόπος ζωής που πρέπει να τιμούμε κάθε μέρα. Επιλέξαμε αυτήν την ελευθερία όταν υπογράψαμε τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες μας και με κάθε βήμα οικοδόμησης και ενίσχυσης αυτής της Ένωσης - την ελευθερία να ζούμε με αξιοπρέπεια, να επιλέγουμε πώς κυβερνούνται τα έθνη μας και να καθορίζουμε το μέλλον μας. 

Καλό θα ήταν να το θυμόμαστε, καθώς η Ευρώπη δεν είναι χωρίς προκλήσεις σήμερα. Σε δύσκολες στιγμές, όταν οι εξτρεμιστικές αφηγήσεις βρίσκουν εύφορο έδαφος, πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία. 

Στις 23 Αυγούστου, πριν από 81 χρόνια, το Σύμφωνο Molotov-Ribbentrop βύθισε την Ευρώπη στο σκοτάδι. Η συμφωνία μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης διαίρεσε την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και οδήγησε στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ευρωπαίων και κόστισε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων γιορτάζεται από το 2009, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως πανευρωπαϊκής ημέρας μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικά καθεστώτα, που τιμώνται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία.

Μέσω του προγράμματος Ευρώπη για τους πολίτες, η Κομισιόν υποστηρίζει προγράμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη που αφορούν την ιστορία των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και ενθαρρύνουν τη μνήμη. Είναι μια ευκαιρία να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, εκατομμύρια από τα οποία συνέχισαν να υποφέρουν πολύ μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του ναζιστικού καθεστώτος».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top