Τώρα αυτό είναι για καλό; Το www. γίνεται 30!

Ο "πατέρας" του «World Wide Web» ανησυχεί

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού ως «World Wide Web», που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο. Δημιουργός του είναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι, ο οποίος ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία, τη δεκαετία του ‘80.

Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Λι είναι World Wide Web, όρος γνωστός στους περισσότερους από το “www”.
Αυτό που οδήγησε τον Λι στην εφεύρεση του Παγκόσμιου ιστού ήταν το όραμά του για έναν κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους.

Το 1993, ο Λι και το CERN ανακοίνωσαν ότι ο κώδικας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του διαδικτύου θα είναι ελεύθερα διαθέσιμος για χρήση από οποιονδήποτε.

Αυτή η επινόηση του Τιμ Μπέρνερς Λι μεταμόρφωσε τον κόσμο, αφού άλλαξε τα στάνταρ όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας, όπως διακίνηση και εμπόριο αγαθών, εκπαίδευση, ταξίδια, ενημέρωση, χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Είναι αυτή που πραγματικά άνοιξε το Διαδίκτυο σε πολύ ευρεία μάζα χρηστών, σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η τεχνολογία και όλη ανθρωπότητα, του χρωστάμε πάρα πολλά.

Ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι δεν έχει διάθεση τόσο να γιορτάσει τα γενέθλια

Ωστόσο, ο άνθρωπος που έβαλε το θεμέλιο λίθο το 1989, ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημιουργήματός του.

Όπως αναφέρει σε σχετική επετειακή ανακοίνωση-ανοικτή επιστολή του, καθώς και σε δηλώσεις του, πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν αβέβαιοι κατά πόσο ο Ιστός τελικά υπήρξε μια δύναμη για το καλό ή για το κακό.

Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), όπου κάποτε ως ερευνητής σχεδίασε τον αρχικό Ιστό, ανέφερε ότι δεν βρίσκει «και τόσο ωραίο» τον Ιστό σήμερα πια και ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι «δεν εξυπηρετεί την ανθρωπότητα πολύ καλά».

Όπως είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «φαίνεται πως διαρκώς πηγαίνουμε από την μια καταστροφή της ιδιωτικότητας στην επόμενη», παραπέμποντας επίσης στις εντεινόμενες ανησυχίες κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν τη δημοκρατία.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι -χάρη και σε σκάνδαλα τύπου Cambridge Analytica- αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες του Ιστού. Κάλεσε τους πάντες -από τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες ως τους απλούς πολίτες- να συμβάλουν, ώστε το διαδίκτυο να γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο τα επόμενα χρόνια.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top