Σχέδιο Βαλκυρία - O Γερμανός που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Χίτλερ

"Ήρθε η ώρα κάποιος να αρπάξει ένας πιστόλι..."

Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ
 

20 Απριλίου 1944, ώρα 12.30 το μεσημέρι. Ο συνταγματάρχης Στάουφενμπεργκ - που σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια γεννήθηκε- εισέρχεται καθυστερημένος στο δωμάτιο του συμβουλίου, όπου τον περιμένει ο Χίτλερ με άλλους 23 υψηλόβαθμους αξιωματικούς των Ναζί. Κρατάει μια τσάντα γεμάτη με δυναμίτη και την ακουμπάει προσεχτικά ακριβώς δίπλα στον Χίτλερ. Περιμένει μερικά λεπτά, μέχρι που τον ειδοποιούν για ένα πολύ σημαντικό τηλεφώνημα και εξέρχεται της αίθουσας. Σηκώνει το ακουστικό, μιλάει λίγο και αμέσως μετά βγαίνει από το κτήριο. Περπατά γρήγορα προς το αυτοκίνητο όπου τον περιμένει ο οδηγός του.

Ο συνταγματάρχης δεν κρατά πια την τσάντα και δεν φορά τη ζώνη με το όπλο του, ενώ έχει ξεχάσει και το καπέλο του. Ο οδηγός τον ενημερώνει διακριτικά για την ατελή εμφάνισή του και ο Στάουφενμπεργκ, που έχει επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο μαζί με τον βοηθό του, απαντά: “Δεν είναι δική σου δουλειά αυτό. Ξεκίνα να οδηγείς”. Το δωμάτιο μετά την έκρηξη Στις 12.42 ο δυναμίτης εκρήγνυται. Το αυτοκίνητο του Στάουφενμπεργκ περνάει μπροστά από το δωμάτιο του συμβουλίου τη στιγμή της έκρηξης. Ο Συνταγματάρχης είναι σίγουρος ότι εκτέλεσε με επιτυχία την αποστολή του.

Ο Χίτλερ είναι νεκρός και ήρθε η ώρα για την έναρξη της επιχείρησης “Βαλκυρία”.

Κλάους φον Στάουφενμπεργκ 

Ο άνθρωπος που έφτασε πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ, ονομαζόταν Κλάους βον Στάουφενμπεργκ. Κατάγοταν από αριστοκρατική οικογένεια της Γερμανίας, είχε εξαιρετική μόρφωση και πίστευε στην αναγέννηση της χώρας. Όταν ο Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα ανέβηκαν στην εξουσία, ο Στάουφενμπεργκ ήλπισε ότι θα κατάφερναν να σώσουν τη χώρα από την παρακμή.

Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ

Όπως εκατομμύρια άλλοι Γερμανοί, αφοσιώθηκε στον Φύρερ και ορκίστηκε να τον υπηρετήσει πιστά. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Στάουφενμπεργκ άρχισε να διαπιστώνει ότι οι ναζιστικές αρχές δεν συμφωνούσαν με τα δικά του υψηλά ιδεώδη και διαπίστωνε τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο κυβερνούσαν τη χώρα. Κατα τη γνώμη του αυτό ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά της και την πορεία του πολέμου. Στην αρχή, όσο η Γερμανία απολάμβανε συνεχείς θριάμβους, κράτησε κρυφές τις αμφιβολίες του. Όμως όσο περνούσαν τα χρόνια, οι αποτυχίες του γερμανικού στρατού θορύβησαν πολλούς αξιωματικούς.

Βαλκυρια Τομ Κρουζ

Τον Κλάους φον Στάουφενμπεργκ υποδύθηκε στην ταινία Βαλκυρία ο Τομκ Κρουζ.

Η αρχή του τέλους για το Τρίτο Ράιχ ήρθε μετά τη συντριπτική ήττα των Γερμανών στη μάχη του Στάλινγκραντ, τον Δεκέμβριο του 1942. Ο Χίτλερ απομυθοποιήθηκε στα μάτια πολλών αξιωματικών, οι οποίοι προσέγγισαν τον Συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ. Τον είχαν πλησιάσει και στο παρελθόν για να τον στρατολογήσουν κατά του Φύρερ, αλλά είχαν λάβει αρνητική απάντηση. Τον Απρίλιο του 1943, ο Στάουφενμπεργκ βρισκόταν στην Τυνησία όπου, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού απ’ τους Συμμάχους, έχασε το αριστερό του μάτι, το δεξί χέρι και δύο δάχτυλα από το αριστερό χέρι.

Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, πήρε την απόφαση: “Τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι να εξολοθρευτεί ο Χίτλερ. Ήρθε η ώρα κάποιος να αρπάξει ένας πιστόλι και να ξεμπερδέψει μια και καλή μαζί του”.... 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top