Monopoly: Όσα δεν ξέρατε για το διαστημότερο παιχνίδι του κόσμου

Σαν σήμερα, πριν από 83 χρόνια έκανε την πρώτη του εμφάνιση

Monopoly

Σαν σήμερα, πριν από 83 χρόνια (1935), έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα ράφια των καταστημάτων ένα από τα διασημότερα επιτραπέζια παιχνίδια του κόσμου, η Monopoly!

Η ιστορία της ξεκινά όμως παλιότερα, όταν η Αμερικανίδα Λάιζι Μάτζι, την σχεδίασε και έλαβε το 1904 το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

«Το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη»

Λίγοι γνωρίζουν ότι η αρχική ονομασία του παιχνιδιού ήταν «Το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη» και στόχος του, να αποδείξει με απλό τρόπο πώς τα μισθώματα πλουτίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κάνουν φτωχότερους τους ενοικιαστές. Αυτή η εκδοχή του παιχνιδιού, δεν βγήκε στην παραγωγή πριν από το 1910 στις ΗΠΑ, ενώ στη Βρετανία κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα.

Monopoly

Monopoly

Παράλληλα, διάφορες αυτοσχέδιες εκδοχές του άρχισαν να διαδίδονται και με το πέρασμα των χρόνων οι κανόνες άλλαξαν. Το παιχνίδι μετονομάστηκε σε «Monopoly Δημοπρασιών» και οι ονομασίες δρόμων και πάρκων προσαρμόστηκαν ανάλογα με την περιοχή όπου παιζόταν.

Μία εκδοχή που παιζόταν τότε στη Φιλαδέλφεια, πωλήθηκε από τον Τσαρλς Ντάροου στους αδελφούς Πάρκερ, που αποφάσισαν να αγοράσουν τα δικαιώματα και απ' όλους όσοι είχαν κατοχυρώσει τη δική τους εμπορική εκδοχή του παιχνιδιού.

Η Monopoly συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων επιτραπέζιων παιχνιδιών

Υπολογίζεται πως έως σήμερα έχει παιχτεί από 500 εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο, γεγονός που έχει καταγραφεί και ως ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top