Τα Ιουλιανά του 1965 και η πτώση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου

Η ημέρα που ξεκίνησε μία τεράστια πολιτική κρίση

εφημερίδα Ελευθερία 16/7/1965

Τεράστιας έκτασης πολιτική κρίση  ξέσπασε σαν σήμερα, στις 15 Ιουλίου του 1965, λόγω της παραίτησης του Γεωργίου Παπανδρέου, αρχηγού της Ένωσης Κέντρου και νικητή των εκλογών των βουλευτικών εκλογών του 1964 μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.  

Η ομάδα των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου (οι οποίοι αποκαλούνταν πλέον «αποστάτες» από τους συναδέλφους τους στο ίδιο κόμμα μέχρι τότε)  που δεν συμφώνησε με την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου στήριξε σε συνεργασία με την ΕΡΕ την ανάθεση της πρωθυπουργίας διαδοχικά σε Αθανασιάδη-Νόβα και Τσιριμώκο, οι οποίοι όμως δεν έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης) και  τελικά Στ. Στεφανόπουλου, ο οποίος έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 24/9/1965.

Ανάμεσα σε όσους αποχώρησαν τότε από την Ένωση Κέντρου για να στηρίξουν τις κυβερνήσεις της περιόδου ήταν και ο μετέπειτα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.       

Ακολούθησε περίοδος τεράστιας πολιτικής έντασης, η οποία από αρκετούς ιστορικούς αλλά και πρωταγωνιστές της περιόδου είχε σαν αποτέλεσμα την κατάλυση της Δημοκρατίας στις 21/4/1967, με τη Χούντα των Συνταγματαρχών υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top