Σαν σήμερα παραδόθηκε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία

Η ημέρα νίκης της Ευρώπης καθιερώθηκε στις 8 Μαΐου 1945

Η Ευρώπη τιμά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου / βίντεο open

Η ημέρα νίκης της Ευρώπης (Victory In Europe Day)  γνωστή και ως V-E Day, VE Day ή απλώς V Day, καθιερώθηκε στις 8 Μαΐου 1945 και σηματοδοτεί την άνευ όρων παράδοση των στρατιωτικών δυνάμεων της ναζιστικής Γερμανίας.

Σαν σήμερα αυτοκτόνησαν ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν

Η επίσημη παράδοση των γερμανικών δυνάμεων που είχαν καταλάβει τις αγγλονορμανδικές νήσους πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 1945. Αυτό σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Γαλλία τέλος Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο όρος VE Day, υπήρχε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1944, εν αναμονή της νίκης. Στις 30 Απριλίου 1945, ο Αδόλφος Χίτλερ,  αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου.

Παράδοση της Γερμανίας

Η παράδοση της Γερμανίας επομένως, εγκρίθηκε από τον διάδοχό του, το Reichspräsident Karl Dönitz. Η διοίκηση με επικεφαλής τον Dönitz ήταν γνωστή ως η κυβέρνηση Flensburg.

Μάχη του Στάλινγκραντ: Η αρχή του τέλους του Αδόλφου Χίτλερ

Η στρατιωτική παράδοση υπογράφηκε στις 7 Μαΐου στο Reims της Γαλλίας και στις 8 Μαΐου στο Βερολίνο της Γερμανίας.

7 Μαΐου 1945. Πλήθος κόσμου γιορτάζει στο Λονδίνο την ήττα των Ναζί.

 

Οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, του Ισραήλ και του Ανατολικού Συνασπισμού πανηγύρισαν ιστορικά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις 9 Μαΐου. Στην Ουκρανία από το 2015, η 8η Μαΐου ορίζεται ως ημέρα Μνήμης και Συμφιλίωσης, αλλά δεν είναι αργία.

Πανηγυρισμοί στην Times Square της Νέας Υόρκης

 

Η Βρετανία γιορτάζει την ήττα της Γερμανίας. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ στο κέντρο και στα αριστερά του η πριγκίπισσασ Ελισάβετ, η βασίλισσα Ελισάβετ και στα δεξιά του ο βασιλιάς Γεώργιος VI και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο της Αγγλίας, στις 8 Μαΐου 1945. 

Μπενίτο Μουσολίνι: Τον εκτέλεσαν και τον κρέμασαν μαζί με την ερωμένη του

Λονδίνο, VE Day

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top