Επιστολική ψήφος: Μέσω gov.gr οι αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ποιοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση και για ποιες εκλογές θα ισχύει

Απαντήσεις για τη διαδικασία με την οποία θα ψηφίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι με επιστολική ψήφο, αρχής γενομένης από τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024 έδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Έτσι θα είναι η επιστολική ψήφος - Ποιοι θα ψηφίζουν από το σπίτι

Η επιστολική ψήφος δε θα αφορά προς το παρόν τις εθνικές εκλογές, ωστόσο ο κύριος Λιβάνιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον αν γίνει χρήση της. 

Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές - Όλη η Ελλάδα μία περιφέρεια

Έτσι, λοιπόν, στις Ευρωεκλογές το καλοκαίρι, εκτός από τους απόδημους Έλληνες που ψηφίζουν από το εξωτερικό, δικαίωμα στην επιστολική ψήφο θα έχουν οι πολίτες ΑμΕΑ, οι ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα, οι εποχικά εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι τις Κυριακές που δεν μπορούν να πάνε στο εκλογικό τους τμήμα.

Επιστολική ψήφος: Πώς θα εφαρμοστεί στις Ευρωεκλογές 

Στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024, δε θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, η διαδικασία θα είναι η εξής: 

  • Οι απόδημοι θα μπαίνουν στο apodimoi.gov.gr
  • Θα έχουν προθεσμία 40 ημέρες πριν από τις εκλογές για να υποβάλλουν αίτηση ψήφου. Μόνο όσες αιτήσεις έχουν γίνει έως τότε θα ληφθούν υπόψη.
  • 20 ημέρες πριν από τις εκλογές θα στέλνονται οι φάκελοι με το εκλογικό υλικό, πρώτα στο εξωτερικό και μετά στο εσωτερικό, το οποίο θα περιλαμβάνει: φάκελο επιστροφής ψήφου, φάκελο ψηφοφορίας, ψηφοδέλτιο, ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους, έντυπο υπεύθυνη δήλωση.
  • Η επιλογή των ταχυμεταφορών θα γίνει με δημόσια πρόσκληση.

Επιστολική ψήφος

Ψηφοδέλτιο - επιστολική ψήφος

Συγκεκριμένα, ο ψηφοφόρος θα παίρνει έναν φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται πάνω ο ειδικός εκλογικός αριθμός. Ο φάκελος στη μια πλευρά θα έχει με ειδική χάραξη τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και μια διαγώνια μπλε γραμμή. Στην άλλη πλευρά, θα έχει την ένδειξη «συστημένο express».

Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του, όπου θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δε θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές.

Η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου γίνεται αποκλειστικά από τον ίδιο και εκφράζει αποκλειστικά τον ίδιο.

Σε ακόμα ένα έντυπο, το οποίο θα έχει αριθμούς, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει, σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους. Και βεβαίως το έντυπο των συνδυασμών από το οποίο θα επιλέγει το κόμμα και τους υποψηφίους που θέλει να ψηφίσει. Σε αυτό θα βάζει σταυρό με μπλε ή μαύρο στυλό το κόμμα, το οποίο επιλέγει να ψηφίσει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top