Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές - Όλη η Ελλάδα μία περιφέρεια

Με σταυρό θα εκλεγούν οι ευρωβουλευτές - Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφους για τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η επιστολική ψήφος σημαίνει πως η χώρα θα είναι μία περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι στις ερχόμενες Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024 για την ανάδειξη των 21 Ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. «Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών».

«Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη και είναι ώρα να ισχύσει στον τόπο μας. Είναι μια ιστορική τομή, καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απαντηση στην αποχή», υπογράμμισε.

Επιστολική ψήφο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έτσι θα είναι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία Eurokinissi (Γιάννης Παναγόπουλος)

Πώς θα ψηφίζουμε με την επιστολική ψήφο

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους λόγους, αλλά και τον τρόπο που θα μπορεί κάποιος να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

«Έτσι, στο εξωτερικό δε θα υπάρχει πια ανάγκη να δημιουργήσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δε θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας», εξήγησε.

Την ίδια ευκολία θα έχουν, όμως, και οι ψηφοφόροι που δεν μπορούν να μετακινηθούν μέχρι το εκλογικό τους κέντρο για να ψηφίσουν, όπως οι ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα, η ετεροδημότες και οι νέοι που δουλεύουν σεζόν.

«Την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός ΕΛλάδας και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Και αναφέρομαι σε αρκετές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών. Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πληροφορία δεν θα μπορούσε να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν ο όροι της επιτυχίας της», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το απόγευμα της Πέμπτης, αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top