Έτσι θα είναι η επιστολική ψήφος - Ποιοι θα ψηφίζουν από το σπίτι

Πώς θα είναι ο φάκελος και το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές 2024

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, που θα εφαρμοστεί στις προσεχείς ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024 ανακοίνωσε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο. 

Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές - Όλη η Ελλάδα μία περιφέρεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στους υπουργούς και τον φάκελο που θα μπαίνει η ψήφος κάθε ψηφοφόρου, ενώ ανέλυσε ποιοι και πώς θα ψηφίζουν με αυτόν τον τρόπο.

Ο φάκελος φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κέντρο του αναγράφει «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 - Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και τα αγγλικά.

Επιστολική ψήφος φάκελος

Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο / Φωτογραφία Intime

Επιστολική ψήφος πώςθα είναι

Επιστολική ψήφος - ψηφοδέλτιο

Φωτογραφίες από την επιστολική ψήφο δημοσίευσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος 

Επιστολική ψήφος ειδικός φάκελος

Η επιστολική ψήφος σημαίνει πως η χώρα θα είναι μία περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι στις Ευρωεκλογές του 2024 για την ανάδειξη των 21 Ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. 

Ποιοι θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

Με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν οι ψηφοφόροι του εξωτερικού, αλλά και όσοι δεν μπορούν να μεταβούν στο εκλογικό τους τμήμα, όπως ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, νέοι που δουλεύουν σεζόν κ.α.

«Στο εξωτερικό δε θα υπάρχει πια ανάγκη να δημιουργήσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δε θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας», εξήγησε στο υπουργικό ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Και αναφέρομαι σε αρκετές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών. Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πληροφορία δεν θα μπορούσε να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν ο όροι της επιτυχίας της».

Οι Ευρωεκλογές 2024 με επιστολική ψήφο θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, «πρόβα» ώστε να εφαρμοστεί η ίδια μέθοδος και στις επόμενες Εθνικές Εκλογές. 

Οι λεπτομέρειες για την επιστολική ψήφο αναμένεται να ανακοινωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top