ΣΥΡΙΖΑ: Εντάσεις και καυγάδες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για συνέδριο στις 23 – 25 Φεβρουαρίου

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και από την χθεσινή, έντονη, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία κυριάρχησαν οι αιχμές, οι εντάσεις και οι καυγάδες, αποδεικνύοντας πως η ενότητα του κόμματος κρέμεται από μια κλωστή. Πάντως στην Πολιτική Γραμματεία πέρασε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί τελικά 23 – 25 Φεβρουαρίου. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι τομεάρχες - Όλα τα ονόματα

Οι τόνοι στην πρώτη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος ήταν ηλεκτρισμένη, με τον νέο πρόεδρο να συμμετέχει εκ του μακρόθεν, από τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στους συντρόφους του, θα παντρευτεί τον σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ.

Ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» με κατάληξη τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου τον Φεβρουάριο, προτείνοντας προηγούμενως να διεξαχθούν 13 περιφερειακά συνέδρια σε όλη της χώρα, από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.

Αυστηρό μήνυμα Στέφανου Κασσελάκη για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είπε, στρατηγικός στόχος είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης και επέμεινε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. 

«Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη σκέψη και την αγωνία. Όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους», είπε.

Τσακαλώτος: «Κρίνεται το μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Ενδεικτική της κρίσης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υπογράμμισε με νόημα ότι «η ενότητα του κόμματος θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες».

Στέφανος Κασσελάκης: Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική ήττα

«Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, κάνοντας πολλούς να εικάσουν πως είναι πιθανή η έξοδός του από την Κουμουνδούρου. 

Αναρωτήθηκε επίσης τι σήμαιναν οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη μετά την εκλογή του ότι «νίκησε το φως».

«Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι; Σημαντικότερο ακόμα είναι ότι η ομάδα που τον υποστήριζε -και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών- έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες. Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση -γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της ακροδεξιάς. Άλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα», σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι είναι οι 16 βουλευτές που καταψήφισαν τις επιλογές Κασσελάκη

Τσακαλώτος: Πυρά και προς τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν πήρε θέση, και εξήγησε:

«Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να "σπάει" την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον, ότι ''παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία'', και, δεύτερον, ότι ''δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν''. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος».

Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι Κρητίκαρος, το 2009 ψήφισα Παπανδρέου»

Αχτσιόγλου: «Αλλοίωση του πυρήνα της μισθωτής εργασίας»

Στην τοποθέτηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του ΣΕΒ με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά στάθηκε η Έφη Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας πως η θέση ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και την μείωση των ανισοτήτων είναι ανήκουστη. 

Απευθυνόμενη στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στον πληθυντικό, η κ. Αχτσιόγλου του άσκησε κριτική για την ομιλία του στον ΣΕΒ και για το τελεσίγραφο προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αναφορικά με την ενότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. 

ΣΥΡΙΖΑ: «Θερμό επεισόδιο» Κασσελάκη -Σκουρλέτη

Επικριτικός απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας πως η τοποθέτηση του στον ΣΕΒ δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή της Αριστεράς. 

Κασσελάκης: Έβαλε γαλότσες και φτυάρισε λάσπη από σπίτια στον Βόλο

«Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός» φέρεται να είπε ο πρώην Γραμματέας του κόμματος προς τον κ. Κασσελάκη, όταν εκείνος προσπάθησε να τον διακόψει κατά την τοποθέτηση του, ενώ επισήμανε πως η πρόταση για μετάθεση του Συνεδρίου που υπήρξε απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής δείχνει πως δεν έχει συνειδητοποιηθεί η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τα αίτια της εκλογικής του συντριβής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Χορηγός του Μητσοτάκη» ο Πολάκης

Ένταση επικράτησε και μεταξύ του Παύλου Πολάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Πάνου Σκουρλέτη και του Ανδρέα Ξανθού, όταν ο πρώτος άσκησε κριτική στους προηγούμενους τομεάρχες για χλιαρή αντιπολίτευση και ελλιπή ανάδειξη της λίστας των εταιρειών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Κασσελάκης: Πότε θα παρουσιαστεί στον στρατό - Πόσο θα διαρκέσει η θητεία

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» εξοργίστηκαν, σηκώθηκαν όρθιοι και τον διέκοψαν, λέγοντας για το περιστατικό πως «υπήρξε λαϊκή κατακραυγή». 

Συγκεκριμένα, «υπήρξε μια διαφωνία» και έγινε μια «ανασκόπηση των διαχρονικών τοποθετήσεων του Παύλου» για τις οποίες «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν για όσα έλεγε και έγραφε», είπαν και πρόσθεσαν: 

Χαμός στο Twitter για το...παρκούρ του Στέφανου Κασσελάκη σε σχολείο ΑμεΑ

«Εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή».

Ο Πάνος Σκουρλέτης δε χαρακτήρισε τον Παύλο Πολάκη «χορηγό» του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Παππάς: «Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί»

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε» υποστήριξε, κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας πως «υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατʼ ελάχιστο βιαστικές και άδικες». 

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρήσεις βλέπουν Μαμουλάκης και Βαρεμένος

«Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί» είπε, υπενθυμίζοντας εμμέσως την νωπή εντολή του κ. Κασσελάκη, καταλήγοντας πως «η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας. Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης».

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης Κασσελάκη για συνέδριο τον Φεβρουάριο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία από τα παρόντα μέλη της Πολιτικης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η εισήγηση του κ. Κασσελάκη για συνέδριο στις 23 – 25 Φεβορυαρίου,  με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται 20 υπέρ, 10 κατά και 8 «λευκά». 

Λευκό ψήφισε, κατά πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Βλαχάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νίκος Μπίστης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Σία Αναγνωστόπουλου και η Θεανώ Φωτίου, ενώ «κατά» ψήφισαν κατά πληροφορίες, τα μέλη της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακοπουλος. 

Κασσελάκης: «Απόσυρση» των γονιών του και ρόλος - κλειδί για τον Τάιλερ

«Υπέρ» ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Νοτοπουλου, που είχαν ψηφίσει «λευκό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Γιαννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας που έκαναν κριτικές τοποθετήσεις κατά τη συνεδρίαση, ενώ δεν ψήφισε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και οι τρεις είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη λήξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top