Σπίρτζης για Τέμπη: Δεν αισθάνομαι ευθύνη δική μου ή του ΣΥΡΙΖΑ

«Εάν ίσχυε ό,τι το 2019, το δυστύχημα δε θα γινόταν»

«Ποτέ δεν έχω κρυφτεί», τόνισε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

«Δεν αισθάνομαι ευθύνη. Το όλοι φταίνε δεν ισχύει, εγώ δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φταίει», δήλωσε για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης / Βίντεο: Σκάι

«Όταν σπαράζουν οι μανάδες και οι πατεράδες, δεν είναι δυνατόν να βγαίνεις στα κανάλια με τον Άδωνι για να κάνεις καβγά. Σεβάστηκα τον πόνο, δεν μπήκα στην ιστορία αυτή», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Σκάι για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Αν έχουμε μερίδιο ευθύνης, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να το πάρουμε», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας στη συνέχεια πως «γι΄αυτά (εννοεί την τραγωδία στα Τέμπη) δεν αισθάνομαι ευθύνη. Το όλοι φταίνε δεν ισχύει, εγώ δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φταίει».

«Τα τρένα είναι τυφλά»: Ερώτηση - «φωτιά» στον Σπίρτζη από το 2017      

«Κοιμόμουν ήσυχος επί θητείας μου. Όταν αισθάνθηκα ότι υπήρχε θέμα με το Τραμ, το έκλεισα. Στον ΟΣΕ και το υπουργείο Μεταφορών, όταν σου λέει κάποιος έχει θέμα ασφάλειας, σταματάς. Εγώ το έκανα», εξήγησε ο κ. Σπίρτζης.

«Είναι τραγικό να λέμε ότι σε διπλή σιδηροδρομική γραμή έγινε μετωπική σύγκρουση. Μέχρι το 2018 είχαμε μονή γραμμή και δεν είχαμε τέτοια σύγκρουση. Είχαμε άλλα ατυχήματα αλλά οχι τέτοιο» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Τέμπη: Ο Τσίπρας στην πολιτική κηδεία του Βάιου Βλάχου

«Δεν υιοθετώ το ανθρώπινο λάθος, έπρεπε να γίνει συντήρηση στο δίκτυο που δεν έγινε», είπε, συμπληρώνοντας μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε το σύστημα του ΟΣΕ «γιατί επικράτησε μια άλλη λογική».

«Δεν υιοθετώ το ανθρώπινο λάθος, έπρεπε να γίνει συντήρηση στο δίκτυο που δεν έγινε», είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης

«Το 2016 κατάλαβα ότι η σύμβαση 717 του ΟΣΕ ήταν άθλια, δεν έκανα νέα. Έκανα συμπληρωματική. Τα τρένα λειτουργούσαν με το παλιό σύστημα. Υπήρχε ασφάλεια», τόνισε ο κ. Σπίρτζης. 

Αραχωβίτης (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν αποκλείουμε συνεργασία και με Βελόπουλο

«Ποιος έκανε τη σύμβαση; Ο κ. Χατζηδάκης έκανε το 2007 για μια ανύπαρκτη σιδηροδρομική γραμμή και η κυβέρνηση Σαμαρά», υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας πως «η Alstom δεν υπέγραφε τις μελέτες».

Τέμπη: Ανακοινώνονται σήμερα οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων

Παράλληλα, επιτέθηκε στον νέο υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τονίζοντας πως απέκρυψε την αλήθεια: «Στη Λάρισα υπήρχε και δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης, που υπέστη βλάβη το 2019. Έκαναν 9,5 δισ. αναθέσεις και δεν έφτιαξαν το κέντρο που κάηκε το 2019».

Τέμπη: Τελευταία στιγμή απετράπη σύγκρουση του Intercity με τον Προαστιακό

Στη συνέχεια είπε πως επί ΣΥΡΙΖΑ «ο ΟΣΕ είχε 1200 άτομα προσωπικό. Στη Λάρισα ήταν 25 σταθμάρχες και τώρα είναι 10, ένας εκ των οποίων ο μοιραίος σταθμάρχης».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν αισθάνεται ότι έγιναν παραλείψεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Μεταφορών απάντησε: «Έκατσα και το σκέφτηκα. Προφανώς θα είχαμε παραλείψεις». 

Οικονόμου: Τον καλούμε σε κατ' αντιπαράσταση συζήτηση με τον Γεραπετρίτη

«Η τοποθέτησή του συνιστά θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων», τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη.

Οικονόμου: έχει ευθύνες για τα Τέμπη ο Καραμανλής και γι’ αυτό παραιτήθηκε!

«Είναι η κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, όχι αυτοί. Φαρισαϊκά ισχυρίζονται πως οι παθογένειες και οι νοοτροπίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν τους αφορούν», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, κάλεσε τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ «σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου

«Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ξεκάθαρα την ευθύνη που της αναλογεί για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπων. Ο κ. Σπίρτζης, επί 4,5 χρόνια υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σήμερα για να τοποθετηθεί, δέκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Η τοποθέτησή του, η οποία συνιστά θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων, συνοψίζεται στο εξής: «Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς». Είναι η κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, όχι αυτοί. Φαρισαϊκά ισχυρίζονται πως οι παθογένειες και οι νοοτροπίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν τους αφορούν.

Ο κ. Σπίρτζης και η κυβέρνηση που υπηρέτησε δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, ώστε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια. Η υλοποίηση της περιβόητης συμβασης για το διάστημα 2017-2019 είχε σταματήσει ολοκληρωτικά. Πρέπει να έχει περίσσευμα θράσους για να ισχυρίζεται πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε «ρολόι» επί ΣΥΡΙΖΑ και τον διέλυσε η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Την ώρα αυτή, η κομματική αντιπαράθεση είναι άχαρη και εντελώς αχρείαστη. Δεν είναι αυτό που απαιτεί η περίσταση και η κοινωνία. Ένα πράγμα όμως είναι η στάση ευθύνης και η αναζήτηση της αλήθειας και ένα άλλο τα ψέματα και ο φαρισαϊσμός. Για αυτό καλούμε τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση. Καμιά συγκάλυψη. Οι πολίτες απαιτούν ανάδειξη και ανάληψη ευθυνών κι όχι ψέματα και υπεκφυγές».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top