Νέα ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: «Μπλόκο» στα τουρκικά σχέδια  

Στο Κάιρο ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος  

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν μία ακόμα ιστορική συμφωνία στο Κάιρο!  Οι υπουργοί Άμυνας,  παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προετοίμαζαν εδώ καιρό. Όπως εξήγησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος η συμφωνία ταυτίζει το FIR, δηλαδή τον  χώρο στον οποίο οι δυο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις, με την περιοχή έρευνας και διάσωσης. 

Στην Αίγυπτο Δένδιας- Παναγιωτόπουλος- Βαρβιτσιώτης την Τρίτη

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία  

Η συμφωνία σημαίνει ότι Ελλάδα και Αίγυπτος θα κάνουν κοινές αερο-ναυτικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν, αλλά και ότι τα Εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων των δύο  χωρών θα βρίσκονται σε «ανοιχτή» γραμμή για ό,τι «πετάει»  και ό,τι κινείται στην περιοχή! 

Μήνυμα σε Τουρκία από ΗΠΑ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας

Όπως εξήγησε η διπλωματική συντάκτρια του Star Κατερίνα Τσαμούρη, πρόκειται για συμφωνία την οποία έχουμε κάνει και με άλλα κράτη της περιοχής (Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο) και σήμερα την υπογράψαμε και με την Αίγυπτο. Απομένουν η Τουρκία και Λιβύη για... ευνόητους λόγους. 

 

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου ακυρώνει το αφήγημα της Τουρκίας  

Η σημερινή συμφωνία ακυρώνει το αφήγημα της Τουρκίας που διεκδικεί την  Έρευνα και Διάσωση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης για τις οποίες υπήρξε συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Ο χάρτης με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης για τις οποίες υπήρξε συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου  (πηγή Star) 

Να σημειωθεί ότι το  2020  με τον χάρτη που «εμφάνισε», προσπάθησε μονομερώς να αυξήσει τα όρια της δικής της περιοχής, παρουσιάζοντας ως περιοχή  δικής της ευθύνης, περιοχή εντός του FIR Αθηνών. 

Ο ανυπόστατος χάρτης του 2020 με τις αιτιάσεις της Τουρκίας για την περιοχή έρευνας και διάσωσης

Ο ανυπόστατος χάρτης του 2020 με τις αιτιάσεις της Τουρκίας για την περιοχή έρευνας και διάσωση

Μητσοτάκης: Νέα διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ  

Δένδιας: Η Συμφωνία δίνει ώθηση στην κοινή προσπάθεια Ελλάδας – Αιγύπτου 

«Η Συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα πάντοτε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα τον σεβασμό της Διεθνούς Νομιμότητας και την προαγωγή της Ειρήνης και της Σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top