Μητσοτάκης: Εθνικό Σχέδιο για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

«Υποδειγματική η εξιχνίαση πρόσφατων υποθέσεων», είπε ο πρωθυπουργός

«Η παρουσία μου στην κοινή συνεδρίαση επιτροπών σηματοδοτεί το ξεχωριστό κυβερνητικό και προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ξεκινώντας την ομιλία του για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κακοποίηση ανηλίκων, σωματική και σεξουαλική, είναι σε έξαρση και υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρξει απάντηση».

Αποκάλυψη Star: Τα νέα μέτρα για την προστασία ανηλίκων από την κακοποίηση

Ένα στα έξι παιδιά στην Ελλάδα μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 16% και στη συντριπτική πλειονότητα από μέλη της οικογένειας. Γνωστά γίνονται πολύ λιγότερα, γύρω στο 2%», επεσήμανε.

Έρχεται ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων

Όπως είπε, τελευταία καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στην Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι ενθαρρυντικό ότι τα περιστατικά αυτά καταγγέλλονται πλέον.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κακοποίηση ανηλίκων, σωματική και σεξουαλική, είναι σε έξαρση και υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρξει απάντηση»

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κακοποίηση ανηλίκων, σωματική και σεξουαλική, είναι σε έξαρση και υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρξει απάντηση»

«Η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει όλο και περισσότερες τέτοιες υποθέσεις. Αυτά είναι ενθαρρυντικά αλλά όχι αρκετά. Η βοήθεια συχνά προσκρούει στην επαρκή στοιχειοθέτηση υλικού και όταν έρχεται συχνά δεν συνοδεύεται από την σωστή τιμωρία ενόχου και τη σωστή προστασία του θύματος», υπογράμμισε.

Πετράλωνα: Είχε βιάσει τον γιο του μπροστά στη μητέρα του

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το Σχέδιο αποτελεί τον οδικό χάρτη που ξεκινά «από την πρόληψη και την θωράκιση, συνεχίζει σε γρήγορη διερεύνηση υποθέσεων, την τιμωρία των ενόχων και την προστασία των θυμάτων».

Όπως εξήγησε, «στο Σχέδιο θα καθορίζονται στόχοι με ορίζοντα 5ετίας, ώστε όλες οι θεσμικές λειτουργίες να έχουν γίνει φιλικότερες προς το παιδί. Οι διαδικασίες δικαιοσύνης και προστασίας να συντονιστούν».

Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών

Στόχος, όπως είπε, είναι η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών: «Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε δεν αποτελεί απλα μια συνταγματική υποχρέωση αλλά δημοκρατική ευθύνη».

Αποκλειστικό: Ο δημοσιογράφος που μιλούσε με τη 12χρονη στο Star

Παράλληλα, ευχήθηκε να στηρίξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το Σχέδιο αυτό.

«Το εθνικό σχέδιο βάζει επιτέλους τάξη στο πολύπλευρο νομοθετικό μωσαϊκό. Αίρει ασάφειες και ευθυγραμμίζει διάσπαρτες διατάξεις. Όλοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια λειτουργίας τους. Με λίγες και χειρουργικές οριζόντιες τομές το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναδιοργανώνει το τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα», είπε, σημειώνοντας πως περιλαμβάνονται συνολικά 80 μέτρα με στόχο την ουσιαστική πρόληψη, προστασία, φροντίδα των ανηλίκων.

Αποκλειστικό: Η μήνυση των δύο παιδιών για βιασμό από τον πατέρα τους

Το σχέδιο προβλέπει – μεταξύ άλλων – τη σύσταση εθνικού μητρώου καταγραφής και επιτήρησης δραστών σεξουαλικών αδικημάτων, εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης των κρουσμάτων, περισσότερες δομές φροντίδας και προστασίας ανηλίκων, ορισμού δημοτικού και δημόσιου φορέα προστασίας ανηλίκων και ορισμό συμβούλου σχολικής ζωής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Βέλη σε ΣΥΡΙΖΑ: Όσοι έβαζαν κομματικά πρόσημα, τους χαστούκισε ο καθρέπτης

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη στάση του για την υπόθεση στον Κολωνό με τη 12χρονη.

Κολωνός: Ξέσπασε σε κλάματα η 12χρονη – Επίπονη διαδικασία η κατάθεσή της

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη στάση του για την υπόθεση στον Κολωνό με τη 12χρονη

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη στάση του για την υπόθεση στον Κολωνό με τη 12χρονη

«Αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν ότι είναι πολιτική αρένα το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας. Από αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να τοποθετούν κομματικά πρόσημα σε τέτοιου είδους πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο και στην ντροπή που τους αξίζει. Όσοι και σήμερα επικαλούνται ευθύνες συστήματος να τους θυμίσω ότι υπήρξαν μέρος του συστήματος, δεν έκαναν τίποτα, τότε μάλιστα ελάφρυναν τις ποινές», σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top