Έρχεται ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων

Στόχος η δημιουργία ισχυρού θεσμικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών

Έρχεται ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων

Μια από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων, ρύθμιση που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρακτικά, στο ποινικό μητρώο θα υπάρχει μια ειδική υπο-ενότητα που θα αφορά αδικήματα, όπως η κακοποίηση ή η ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία ή άλλα αδικήματα, όπως η αρπαγή ανηλίκου.

'Ερχεται ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων

Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο ποινικό μητρώο θα γίνεται εγγραφή από τη στιγμή της άσκησης ποινικής δίωξης και όχι με την τελεσιδικία της υπόθεσης. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αθωωθεί, η αναφορά στο ποινικό μητρώο θα διαγράφεται. Η ρύθμιση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τους εργοδότες αυτών των ανθρώπων, καθώς πολλοί παραβάτες εργάζονται σε περιβάλλον με μικρά παιδιά. 

Εφιάλτης στην Πέλλα: 37χρονος βίαζε την 11χρονη κόρη της συντρόφου του

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου οι εργαζόμενοι των φορέων Παιδικής Προστασίας θα πρέπει να προσκομίζουν υποχρεωτικά ποινικό μητρώο, ρύθμιση που θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλους φορείς.

Ενιαία διαχείριση κρουσμάτων

Μια ακόμα σημαντική καινοτομία που δρομολογείται είναι το Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, το οποίο θα καθορίζει τα βήματα και τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθούνται από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε περιπτώσεις κακοποίησης.

Π.Φάληρο: Σεξουαλική επίθεση σε 16χρονη σε τραμ - Δεν τη βοήθησε κανείς

Μια ακόμα βασική παράμετρος του ενιαίου πρωτοκόλλου είναι η δημιουργία μικτών, υπηρεσιακών κλιμακίων με τη συνεργασία της εισαγγελίας και της αστυνομίας, έτσι ώστε τα παιδιά που καλούνται να καταθέσουν να το κάνουν μια φορά και να μην υφίστανται τη βάσανο της επανάληψης τραυματικών εμπειριών σε συνέχειες.

Αρχείο Καταγραφής Κρουσμάτων

Στο πλαίσιο της ενοποιημένης αντιμετώπισης των περιστατικών από εδώ και πέρα, δρομολογείται το Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων ως ενιαία βάση καταγραφής για όλα τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην χώρα και για τις ενέργειες αντιμετώπισής τους από κάθε επαγγελματία και φορέα που εμπλέκεται σε αυτήν. Το εν λόγω αρχείο θα επιβλέπουν η Προεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας. 

Πετράλωνα: Στο Άγιο Όρος ο 17χρονος μετά τις καταγγελίες βιασμού του

Υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας για καταγγελίες

Παράλληλα, σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που διαχειρίζονται παιδιά ή έρχονται σε καθημερινή επαφή με αυτά, θα καθοριστεί υπεύθυνος παιδικής προστασίας, στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται ανήλικοι και ενήλικοι, εφόσον έχουν υπόνοιες για ενδεχόμενη κακοποίηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top