Δένδιας: Ελπίζω να βελτιωθεί το κλίμα μετά τις τουρκικές εκλογές

«Η ρωσική εισβολή ανέτρεψε τα δεδομένα του μεταψυχροπολεμικού κόσμου»

Νίκος Δένδιας

Την ελπίδα του ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα μπορούσαν να επικρατήσουν οι απαραίτητες συνθήκες που ίσως επιτρέψουν να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός σημειώνει ότι η ρητορική της γείτονος είναι συνυφασμένη με τη διαφαινόμενη πόλωση στο εσωτερικό της Τουρκίας ενόψει των εκλογών του 2023.

Εξοργίσθηκαν οι Τούρκοι από τα F – 35 στη Σούδα με Δένδια, Χαρδαλιά, Φλώρο

Προσθέτει μάλιστα ότι η τουρκική προκλητικότητα υπερβαίνει όχι μόνο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και τα ίδια τα όρια της λογικής.

Πάντως ο κ Δένδιας τονίζει ότι τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να εξαφανιστούν ως δια μαγείας ακόμα και αν το 2023 αλλάξει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Επανήλθαν στις προκλήσεις οι Τούρκοι: Πού θα βγάλουν το γεωτρύπανο 

Εξηγεί ότι το ζήτημα δεν είναι ο πρόεδρος, το ζήτημα δεν ήταν ποτέ προσωπικό και προειδοποιεί ότι η έξαρση του εθνικισμού κινδυνεύει να διαχυθεί και στην τουρκική κοινωνία. Πάντως τονίζει, ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Δένδιας:  Η Ελλάδα αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία υπογραμμίζει ότι η διάρρηξη τους δεν αποτελεί ελληνική επιλογή. Σημειώνει ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει σαφής: δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές πάνω στις οποίες έχουμε οικοδομήσει την πολιτική μας και το ίδιο πράττει το σύνολο των κρατών-μελών.

«Περικυκλωμένοι» 1.000 Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή της Χερσώνας

Όπως λέει ο υπουργός, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει βαρύ τίμημα για την πολιτική αυτή το τίμημα που θα πληρώνομαι θα ήταν βαρύτερο αν δεν είχαμε τηρήσει αυτή τη στάση αρχής.

Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη

Όσον αφορά την Ουκρανία, είπε πως «η ρωσική εισβολή ανέτρεψε τα δεδομένα του μεταψυχροπολεμικού κόσμου στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα. Πλέον, δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας νέας «σιδηράς κουρτίνας», η οποία χωρίζει την Ευρώπη, για να μου επιτρέψετε να παραφράσω τη γνωστή ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top