Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Το «σχέδιο έξι σημείων» που προτείνει στην Φον Ντερ Λάιεν

Φυσικό αέριο εγκαταστάσεις

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί «γρήγορα και αποφασιστικά» το θέμα των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν με την οποία τονίζει την ανάγκη έκτακτης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ρυθμιστικής παρέμβασης στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου TTF μέσω ενός σχεδίου 6 σημείων.

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως η διαμόρφωση των τιμών με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα της αγοράς φυσικού αερίου με τους traders να προκαλούν μεγάλες μεταβολές και το κόστος να καλούνται να το πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Με την πρόταση του ο πρωθυπουργός ζητά ένα reset της αγοράς του φυσικού αερίου με ρυθμιζόμενη τιμή στα 60 ευρώ/MWh και ανώτατο εύρος διακύμανσης.

Οικονόμου: Χωρίς ψευδαισθήσεις στη συνάντηση με Ερντογάν ο Μητσοτάκης

Παράλληλα προτείνει την παύση των δραστηριοτήτων traders που δεν έχουν σχέση με την πραγματική αγορά του φυσικού αερίου και αποσκοπούν στην υπερβολική κερδοσκοπία, ενώ στο τραπέζι ρίχνει ακόμη και το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των παραγωγών.

Το σχέδιο έξι σημείων που προτείνει ο πρωθυπουργός 

Ανώτατο όριο τιμών: Ανώτατο όριο στις τιμές ττου αερίου (TTF), δηλαδή με σημείο αναφοράς στην υψηλότερη ιστορική τιμή φυσικού αερίου πριν από την κρίση

Ουκρανία: Πήραν «φωτιά» οι τιμές των σιτηρών – Σε υψηλά 14 ετών

Ημερήσιο εύρος τιμής: Μια ζώνη διακύμανσης των τιμών (TTF) που περιορίζει τη μεταβλητότητα, για παράδειγμα, στο +/- 10%

Καθορισμός τιμής έκτακτης ανάγκης: Καθορισμός σταθερής τιμής εκτάκτου ανάγκης (TTF) πμόνο ως αντίδραση σε δηλώσεις σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Μητσοτάκης: Έρχεται panic button στα κινητά για γυναίκες σε κίνδυνο

Ανώτατο όριο κέρδους: Ανώτατα όρια μικτού περιθωρίου κέρδους στις αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, 5% με βάση τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς που παρακολουθούν το κόστος παραγωγής και το επίπεδο κόστους της ηλεκτρική ενέργειας (LCOE) στα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής

Διαπραγμάτευση φυσικής παράδοσης: Εξέταση μιας χρονικά περιορισμένης επιλογής για να επιτρέπεται η συναλλαγή μόνο με φυσική παράδοση

Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου με σύζευξη αγορών μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ/Ασίας. Για παράδειγμα, με την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα για φορτία LNG, ενδεχομένως με ανώτατα όρια στο κόστος μεταφοράς για την αποτροπή της κερδοσκοπίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top