Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη   

Το παρασκήνιο για να φτάσουμε στη συνάντηση 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν την ερχόμενη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το παρασκήνιο πίσω από το κλείσιμο του ραντεβού και την ατζέντα της συζήτησης παρουσίασε ο Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.  

ΕΕ για Ουκρανία: Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Μισέλ ο Μητσοτάκης 

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να είναι στο πλευρό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, έφερε και την πρόσκληση από μέρους του Ταγίπ Ερντογάν για ένα ιδιωτικό γεύμα των δύο, με θέα τον Βόσπορο, στην περιοχή Βαχντετίν της ασιατικής πλευράς της πόλης, όπου ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχεται ξένους ηγέτες. 

Η ελληνική πλευρά θα θέσει επί τάπητος τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι υπάρχει πλέον δυτικό «φρένο» σε αναθεωρητικές πολιτικές, ενώ ο ίδιος πηγαίνει στη συνάντηση με θετική πρόθεση, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις. Άλλωστε, πάγια ελληνική θέση είναι ότι η μόνη διμερής διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά θέτει παγίως ζήτημα μεταναστευτικού, ενώ μένει να φανεί αν ο κ. Ερντογάν θα θελήσει να ανοίξει θέμα στρατικοποίησης νησιών που η Ελλάδα δεν συζητά, αλλά και το Κυπριακό. 

Δένδιας: Να γίνει ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία και για Έλληνες

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη -  Ερντογάν  

Για να γίνει το ραντεβού, υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Μάλιστα, θα μπορούσε να είχε εκτραπεί, όταν ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, είπε χθες ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν όλο το φάσμα της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας. Οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών, Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν, όμως, λειτούργησαν σαν «αμορτισέρ», οριστικοποιώντας ως αργά το βράδυ το "μενού" της συζήτησης των δύο ηγετών.  

Συνάντηση Μηταράκη – Ρουσόπουλου για το προσφυγικό

Η συγκυρία, πάντως, βρίσκει την Τουρκία να επιδιώκει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή, όπως δείχνει και η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας που θα γίνει στην Αττάλεια την Πέμπτη, με  «διαιτητή»  τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top